februarie 9, 2018
Metalele, in organismal uman, pot deveni toxice, in anumite forme si doze sau cand formeaza compusi solubili. Atat metalele grele (plumb, arsenic, mercur, mangan, aluminiu, cele folosite in scop terapeutic (aluminiu, bismut, aur, galiu, litiu, argint), cat si unele usoare, esentiale pentru buna functinare a organismului (fier, seleniu, cupru, crom, zinc), pot deveni nocive daca se creeaza expunerea indelungata la actiunea acestora, prin:
– alimentatie
– administrarea de medicamente
– noxele din mediul inconjurator (aer, apa, sol)
– mediului profesional
si/sau daca mecanismele de eliminare ale corpului sunt limitate.
Plumbul este unul dintre pericolele cele mai de temut intrucat in zilele noastre, ca rezultat al activitatii umane, nivelul acestuia in mediul acvatic si in societatile industrializate este de cca trei ori depasit fata de cel preindustrial. El este prezent in:
– sol
– vopsele, componente ale automobilelor,
– produse din PVC
– benzina
– combustibili
– aditivi alimentari
– industria chimica (vopsele, sticlarie)
– sobe de teracota
– fum de tigara
– apa potabila
– soluri (pesticide, arme de foc, explozibile)
Periculos pentru organism este faptul ca fiind similar calciului organismal il asimileaza ca fiind calciu, calea de transport fiind plasma si tesuturile moi, apoi distribuit la dinti si oase. Toxicitatea acuta la plumb constituie risc major pentru mucoasele digestive si renala, iar toxicitatea cronica include ataxie, neindemanare, confuzie, insomnia, iritablitate, vertigo, convulsii. Plumbul in cantitati admisibile depasite induce tulburari cognitive si de dispozitie. Intoxicatiile cronice cu plumb, afecteaza memoria, scad IQ-ul, capacitatea verbala, auzul, apare hiparactivitatea, ADHD-ul, oboseala, iritabilitatea, dificultate in concentrare, dureri de cap, encefalopatie, se instaureaza starea de letargie.
Mercurul este prezent in:
– aer, sol, apa, poluate de: combustibilul diesel, cherosen, ulei incins afectand alimentele provenite din astfel de medii si pestii
– produse de larg consum (becuri economice, prize, etc)
– echipamente medicale si amalgamuri dentare
– industria farmaceutica (vaccinuri, termometre…)
– industria eletrotehnica (lampi, becuri)
– resturile distrugerii echiapmentelor si aparaturii
– crematorii
Toxocitatea acuta la mercur produce distrugerea mucoasei digestive si eliminarea ei prin scaun, ruperea capilarelor si producerea de edeme, precum si manifestari neurologice (letargie, excitare, hipereflexie, tremor), la intoxicatia cronica efectele cerebrale fiind ireversibile. Mercurul in exces duce la iritabilitate, tulburari de somn, timiditate excesiva, probleme de coordonare, tremor, disfunctionalitati ale memoriei, autism.
Aluminiul este prezent in natura, fiind cel mai raspandit metal. Societatile moderne au incarcat expunerea la aluminiu prin:
-apa si hrana contaminate cu aluminiu
-aer contaminat cu aluminiu (din zonele unde se prelucreaza)
-utilizarea recipientelor din aluminiu in bucatarie
-consumul de antiacide
-consumul de medicamente
-utilizarea cosmeticelor care-l contin
Aluminiul in exces impiedica productia de enzime si de proteine esentiale, afecteaza tiroida, ficatul, plamanii, anatomia creierului, ducand la boli ca Alzheimer, Parkinson, anemie, hemoliza, osteomalacia si altele.
Manganul – este prezent indeosebi in:
– industria miniera
– industria siderurgica
– in electrotehnica
– in industria de medicamente
Manganul in exces, in organism, creeaza astenii, ameteli, somnolenta, greutate in miscare.
Arseniul si compusii sai au nenumarate intrebuintari in industrie, astfel:
– pesticide
– apa potabila
– produse farmaceutice
– industria sticlei, a ceramicii
– industria metalurgica
– industria vopselelor
– industria tabacariei
– industria lemnului
Arseniul in exces determina determina simptome gastrointestinale severe, neuropatii, encefalopatii.
Cesiul -tot mai prezent in:
– alimente
– bauturi
Cesiul induce tulburari gen ADHD, dificultati de concentrare si convulsii.
Cadmiul – mai mult prezent asociat cu zinc sau mercur, care ii maresc gradul de toxicitate, apare frecvent in:
– tutun
– peste oceanic
– sol
Cadmiu in procent de toxicitate genereaza la randul lor simptome de anxietate si iritabilitate, concentrare slaba, depresie, oboseala, insomnie, pierderi de memorie sau uitare.
Cuprul – poate fi prezent in:
– apa contaminata
– industria alimentara
Cuprul in exces, duce la convulsii, frisoane, gust metalic in gura, la slabiciune precum si la tulburari mintale cum sunt: oboseala, insomnia, depresia, spatialitatea, detasamentul, tulburari ale ritmului de invatare, sindrom premenstrual, Alzheimer.
Staniul, taliul si uraniul pot fi prezente in proportii peste cele admise, afectand sanatatea celor ce sunt expusi la actiunea lor.
Toxicitatea acestor metale enumerate asupra organismului nostru, depinde de doza in care ele ajung in corp. Ele se gasesc in mediu inconjurator si prin interactiunea cu mediul astfel de substante pot fi inhalate intr-un procent ce poate dauna sanatatii. Metalele grele apar in praful din atmosfera si astfel ajung in apa si in sol. Persoanele cu diverse afectiuni sunt mai expuse contaminarii.
Testele specifice efectuate in vederea evaluarii gradelor de toxicitate cu metale, care evidentiaza prezenta in exces a acestora, evalueaza homeostazia organismului in functie de metalul nociv, urmand decontaminarea acestuia prin:
– indepartarea de sursa de expunere
– irigarea tractului digestiv cu fluide si solutie electrolitica, in cazul localizarii pecise ale unor reminiscente metalice nocive
– chelarea, tehnica ce introduce in organism un agent care are afinitate pentru un anumuit metal greu, acesta se leaga de acest agent, formeaza complecsi care apoi sunt usor de eliminate
–imbogatirea alimentatiei cu antioxidanti naturali care reduc stresul oxidative al celulelor prin cresterea productiei de enzime antioxidante si inhibarea peroxidarii lipidelor, avand potential curativ si neuroprotector.
Este importanta prevenirea contaminarii cu metale toxice, cunoscand si ferindu-ne de posibilele surse de intoxicatii si este important sa cunoastem valoarea antioxidantilor din natura si sa promovam un mod de hranire natural, sanatos.
Curcuminul (turmericul) este un asfel de antioxidant cu potential de chelare a metalelor (aluminiu, cadmiu, crom, cupru, plumb, mercur), reduce stresul oxidariv si disfunctia mitocondriala. Usturoiul, spirulina, chlorella si lucerna sunt de asemenea antioxidanti puternici care reduc stresul oxidativ. Microalgele spirulina si chlorella, precum si lucerna, abunda in clorofila, a carei molecula este similara cu sangele uman, cu exceptia faptului ca atomul central este unul de magneziu si nu unul de fier, ca in cazul sangelui. Alte ingrediente cu grad inalt antioxidant sunt: cuisoare, tarate de sumac, scortisoara, oregano, chimen, patrunjel, cirese Acerola etc. Exista o scala care a stabilit ordinea descrescatoare a substantelor ce au capacitatea de absorbire a radicalilor liberi ai oxigenului, denumita ORAC (oxygen radical absorbance capacity), continutul antioxidant fiind stabilit in unitati/100 g de produs, masurarea mostrelor realizandu-se in vitro.
De asemenea este important sa incercam sa luam masuri impunand marilor concernuri sa reduca drastic procentele de reversare a noxelor, aderand la platformele organizatiilor de salvare a naturii si implicit a vietii pe planeta.
Va prezint o selectie de retete din cuprinsul site-ului, cu ingrediente antioxidante, care sa va ajute in curele de detoxifiere a organismului
2. SUC DE MURE CU SCORTISOARA SI STEVIA DULCE
3. SUC DE STRUGURI ALBI, CU MENTA SALBATICA SI SEMINTE DE IN
5. GOJI CU STRUGURI, SEMINTE DE IN SI LAMAIE
6. CUPCAKES RAW VEGANE, CU CREMA DE MENTA SI SPIRULINA
7. CHEESECAKE RAW VEGAN, CU AFINE
8. SIROP CRUD DE AFINE SI MURE, CU BUSUIOC
9. PERE UMPLUTE CU FISTIC SI SEMINTE DE IN
10. PASCA RAW VEGANA, CU CREMA DE ROSCOVE SI FLORI DE CORCODUS
11. MOUSSE DE AVOCADO, CU PUDRA DE ROSCOVE
12. SMOOTHIE RAW VEGAN CU MERE, GALBENELE SI SCORTISOARA
13. BOMBOANE RAW VEGANE, CU FRUCTE GOJI
14. SALATA DE CASTRAVETI, CU FRUNZE DE LUCERNA
15. MASLINE MARINATE, CU CITRICE, OREGANO SI SEMINTE DE CORIANDRU
16. SFECLA ROSIE SI CEAPA, IN DRESSING DE MUSTAR CU TURMERIC
17. SALATA DE CEAPA ROSIE, CU SAMBURI DE STRUGURI
18. SUPA CREMA DE GUTUI, CU PATRUNJEL SI CUISOARE
19. SUPA CREMA DE DOVLEAC, CU PATRUNJEL SI SEMINTE DE CHIMEN
20. SUPA CREMA VEGETARIANA, DE MEI, CU TURMERIC SI PATRUNJEL VERDE
21. SUPA CREMA DE RADACINOASE, CU IENIBAHAR SI SALVIE VERDE
22. SUPA DE CARTOFI DULCI, CU GHIMBIR SI TURMERIC
23. PIURE DE CASTANE, CU SCORTISOARA SI LAMAIE
24. PIURE DE MORCOVI SI TELINA, CU OREGANO SI IENIBAHAR
25. BROCCOLI IN SOS, CU FRUNZE SI FLORI DE SALVIE
26. PASTARNAC SOTAT, CU SALVIE SI ANASON
27. PIURE DIN URZICI, TOFU CU CHIMEN SI HREAN
28. CIUPERCI SHIMEJI, CU HRISCA CRUDA
29. OSTROPEL VEGETARIAN, CU GERMENI DE LUCERNA SI TRIFOI
30. FASOLE VERDE CU DRESSING DE GHIMBIR SI LAVANDA
31. BROCCOLI LA ABUR CU FLORI DE SALCAM SI CONDIMENTE
32. SMOOTHIE CU FULGI DE OVAZ SI SUPERALIMENTE
33. SMOOTHIE CU LEGUME, VERDETURI SI SEMINTE DE STIR
34. SUC VERDE CU ALOE VERA, SPIRULINA SI CHLORELLA
35. APA ENZIMATICA CU ROINITA SI PAPADIE
36. APA ENZIMATICA CU SOC SI PELIN