CUM NE PROTEJAM DE METALELE TOXICE PENTRU ORGANISM

februarie 9, 2018

cum ne protejam de metalele toxice pentru organism

Metalele, in organismal uman, pot deveni toxice, in anumite forme si doze sau cand formeaza compusi solubili. Atat metalele grele (plumb, arsenic, mercur, mangan, aluminiu, cele folosite in scop terapeutic (aluminiu, bismut, aur, galiu, litiu, argint), cat si unele usoare, esentiale pentru buna functinare a organismului (fier, seleniu, cupru, crom, zinc), pot deveni nocive daca se creeaza expunerea indelungata la actiunea acestora, prin:

alimentatie

administrarea de medicamente

noxele din mediul inconjurator (aer, apa, sol)

mediului profesional

si/sau daca mecanismele de eliminare ale corpului sunt limitate.

Plumbul  este unul dintre pericolele cele mai de temut intrucat in zilele noastre, ca rezultat al activitatii umane, nivelul acestuia in mediul acvatic si in societatile industrializate este de cca trei ori depasit fata de cel preindustrial. El este prezent in:

– sol

– vopsele, componente ale automobilelor,

– produse din PVC

– benzina

– combustibili

– aditivi alimentari

– industria chimica (vopsele, sticlarie)

– sobe de teracota

– fum de tigara

apa potabila

soluri (pesticide, arme de foc, explozibile)

Periculos pentru organism este faptul ca fiind similar calciului organismal il asimileaza ca fiind calciu, calea de transport fiind plasma si tesuturile moi, apoi distribuit la dinti si oase. Toxicitatea acuta la plumb constituie risc major pentru mucoasele digestive si renala, iar toxicitatea cronica include ataxie, neindemanare, confuzie, insomnia, iritablitate, vertigo, convulsii. Plumbul in cantitati admisibile depasite induce tulburari cognitive si de dispozitie. Intoxicatiile cronice cu plumb, afecteaza memoria, scad IQ-ul, capacitatea verbala, auzul, apare hiparactivitatea, ADHD-ul, oboseala, iritabilitatea, dificultate in concentrare, dureri de cap, encefalopatie, se instaureaza starea de letargie.

Mercurul este prezent in:

aer, sol, apa, poluate de: combustibilul diesel, cherosen, ulei incins afectand alimentele provenite din astfel de medii si pestii

produse de larg consum (becuri economice, prize, etc)

– echipamente medicale si amalgamuri dentare

– industria farmaceutica (vaccinuri, termometre…)

– industria eletrotehnica (lampi, becuri)

– resturile distrugerii echiapmentelor si aparaturii

– crematorii

Toxocitatea acuta la mercur produce distrugerea mucoasei digestive si eliminarea ei prin scaun, ruperea capilarelor si producerea de edeme, precum si manifestari neurologice (letargie, excitare, hipereflexie, tremor), la intoxicatia cronica efectele cerebrale fiind ireversibile. Mercurul in exces duce la iritabilitate, tulburari de somn, timiditate excesiva, probleme de coordonare, tremor, disfunctionalitati ale memoriei, autism.

Aluminiul este prezent in natura, fiind cel mai raspandit metal. Societatile moderne au incarcat expunerea la aluminiu prin:

-apa si hrana contaminate cu aluminiu

-aer contaminat cu aluminiu (din zonele unde se prelucreaza)

-utilizarea recipientelor din aluminiu in bucatarie

-consumul de antiacide

-consumul de medicamente

-utilizarea cosmeticelor care-l contin

Aluminiul in exces impiedica productia de enzime si de proteine esentiale, afecteaza tiroida, ficatul, plamanii, anatomia creierului, ducand la boli ca Alzheimer, Parkinson, anemie, hemoliza, osteomalacia si altele.

Manganul  – este prezent indeosebi in:

– industria miniera

– industria siderurgica

– in electrotehnica

– in industria de medicamente

Manganul in exces, in organism, creeaza astenii, ameteli, somnolenta, greutate in miscare.

Arseniul si compusii sai au nenumarate intrebuintari in industrie, astfel:

– pesticide

– apa potabila

– produse farmaceutice

– industria sticlei, a ceramicii

– industria metalurgica

– industria vopselelor

– industria tabacariei

– industria lemnului

Arseniul in exces determina determina simptome gastrointestinale severe, neuropatii, encefalopatii.

Cesiul -tot mai prezent in:

– alimente

– bauturi

Cesiul induce tulburari gen ADHD, dificultati de concentrare si convulsii.

Cadmiul –  mai mult prezent asociat cu zinc sau mercur, care ii maresc gradul de toxicitate, apare frecvent in:

– tutun

– peste oceanic

– sol

Cadmiu in procent de toxicitate genereaza la randul lor simptome de anxietate si iritabilitate, concentrare slaba, depresie, oboseala, insomnie, pierderi de memorie sau uitare.

Cuprul – poate fi prezent in:

– apa contaminata

– industria alimentara

Cuprul in exces, duce la convulsii, frisoane, gust metalic in gura, la slabiciune precum si la tulburari mintale cum sunt: oboseala, insomnia, depresia, spatialitatea, detasamentul, tulburari ale ritmului de invatare, sindrom premenstrual, Alzheimer.

Staniul, taliul si uraniul pot fi prezente in proportii peste cele admise, afectand sanatatea celor ce sunt expusi la actiunea lor.

Toxicitatea acestor metale enumerate asupra organismului nostru, depinde de doza in care ele ajung in corp. Ele se gasesc in mediu inconjurator si prin interactiunea cu mediul astfel de substante pot fi inhalate intr-un procent ce poate dauna sanatatii. Metalele grele apar in praful din atmosfera si astfel ajung in apa si in sol. Persoanele cu diverse afectiuni sunt mai expuse contaminarii.

Testele specifice efectuate in vederea evaluarii gradelor de toxicitate cu metale, care evidentiaza prezenta in exces a acestora, evalueaza homeostazia organismului in functie de metalul nociv, urmand decontaminarea acestuia prin:

indepartarea de sursa de expunere

irigarea tractului digestiv cu fluide si solutie electrolitica, in cazul localizarii pecise ale unor reminiscente metalice nocive

chelarea, tehnica ce introduce in organism un agent care are afinitate pentru un anumuit metal greu, acesta se leaga de acest agent, formeaza complecsi care apoi sunt usor de eliminate

imbogatirea alimentatiei cu antioxidanti naturali care reduc stresul oxidative al celulelor prin cresterea productiei de enzime antioxidante si inhibarea peroxidarii lipidelor, avand potential curativ si neuroprotector.

Este importanta prevenirea contaminarii cu metale toxice, cunoscand si ferindu-ne de posibilele surse de intoxicatii si este important sa cunoastem valoarea antioxidantilor din natura si sa promovam un  mod de hranire natural, sanatos.

Curcuminul (turmericul) este un asfel de antioxidant cu potential de chelare a metalelor (aluminiu, cadmiu, crom, cupru, plumb, mercur), reduce stresul oxidariv si disfunctia mitocondriala. Usturoiul, spirulina, chlorella si lucerna sunt de asemenea antioxidanti puternici care reduc stresul oxidativ. Microalgele spirulina si chlorella, precum si lucerna, abunda in clorofila, a carei molecula este similara cu sangele uman, cu exceptia faptului ca atomul central este unul de magneziu si nu unul de fier, ca in cazul sangelui. Alte ingrediente cu grad inalt antioxidant sunt: cuisoare, tarate de sumac, scortisoara, oregano, chimen, patrunjel, cirese Acerola etc. Exista o scala care a stabilit ordinea descrescatoare a substantelor ce au capacitatea de absorbire a radicalilor liberi ai oxigenului, denumita ORAC (oxygen radical absorbance capacity), continutul antioxidant fiind stabilit in unitati/100 g de produs, masurarea mostrelor realizandu-se in vitro.

De asemenea este important sa incercam sa luam masuri impunand marilor concernuri sa reduca drastic procentele de reversare a noxelor, aderand la platformele organizatiilor de salvare a naturii si implicit a vietii pe planeta.

Va prezint o selectie de retete din cuprinsul site-ului, cu ingrediente antioxidante, care sa va ajute in curele de detoxifiere a organismului

  1. BAUTURA ENZIMATICA SI ANTIOXIDANTA CU PRUNE, CATINA SI CUISOARE

bautura enzimatica si antioxidanta cu prune, catina si cuisoare

2.  SUC DE MURE CU SCORTISOARA SI STEVIA DULCE

suc de mure, cu scortisoara si stevia dulce (rebaudiana)

3.  SUC DE STRUGURI ALBI, CU MENTA SALBATICA SI SEMINTE DE IN

suc de struguri albi cu menta salbatica si seminte de in

4.  SUC DE AFINE CU RACHITAN

suc de afine, cu rachitan

5.  GOJI CU STRUGURI, SEMINTE DE IN SI LAMAIE

goji cu struguri, seminte de in si lamaie

6.  CUPCAKES RAW VEGANE, CU CREMA DE MENTA SI SPIRULINA

cupcakes raw vegane, cu crema de menta si spirulina

7.  CHEESECAKE RAW VEGAN, CU AFINE

cheesecake raw vegan, cu afine

8.  SIROP CRUD DE AFINE SI MURE, CU BUSUIOC

sirop crud de afine si mure, cu frunze de busuioc si miere de albine

9.  PERE UMPLUTE CU FISTIC SI SEMINTE DE IN

pere umplute cu fistic si seminte de in

10.  PASCA RAW VEGANA, CU CREMA DE ROSCOVE SI FLORI DE CORCODUS

pasca raw vegana cu crema de roscove si flori de corcodus

11.  MOUSSE DE AVOCADO, CU PUDRA DE ROSCOVE

mousse de avocado

12.  SMOOTHIE RAW VEGAN CU MERE, GALBENELE SI SCORTISOARA

smoothie raw vegan cu mere, galbenele si scortisoara

13.  BOMBOANE RAW VEGANE, CU FRUCTE GOJI

bomboane raw vegane, cu fructe goji

14.  SALATA DE CASTRAVETI, CU FRUNZE DE LUCERNA

salata de castraveti, cu frunze de lucerna

15.  MASLINE MARINATE, CU CITRICE, OREGANO SI SEMINTE DE CORIANDRU

masline marinate cu citrice, seminte de coriandru si oregano

16.  SFECLA ROSIE SI CEAPA, IN DRESSING DE MUSTAR CU TURMERIC

sfecla rosie si ceapa, in dressing de mustar cu turmeric

17.  SALATA DE CEAPA ROSIE, CU SAMBURI DE STRUGURI

salata de ceapa, cu samburi de struguri

18.  SUPA CREMA DE GUTUI, CU PATRUNJEL SI CUISOARE

supa crema de gutui, cu patrunjel si cuisoare

19.  SUPA CREMA DE DOVLEAC, CU PATRUNJEL SI SEMINTE DE CHIMEN

supa crema de dovleac, cu patrunjel si seminte de chimen

20.  SUPA CREMA VEGETARIANA, DE MEI, CU TURMERIC SI PATRUNJEL VERDE

supa crema vegetariana, de mei, cu turmeric si patrunjel verde

21.  SUPA CREMA DE RADACINOASE, CU IENIBAHAR SI SALVIE VERDE

supa crema de radacinoase, cu ienibahar si salvie verde

22.  SUPA DE CARTOFI DULCI, CU GHIMBIR SI TURMERIC

supa de cartofi dulci, cu ghimbir si turmeric

23.  PIURE DE CASTANE, CU SCORTISOARA SI LAMAIE

piure de castane, cu scortisoara si lamaie

24.  PIURE DE MORCOVI SI TELINA, CU OREGANO SI IENIBAHAR

piure de morcovi si telina, cu oregano si ienibahar

25.  BROCCOLI IN SOS, CU FRUNZE SI FLORI DE SALVIE

broccoli in sos, cu frunze si flori de salvie

 

26.  PASTARNAC SOTAT, CU SALVIE SI ANASON

pastarnac sotat cu salvie si anason

27.  PIURE DIN URZICI, TOFU CU CHIMEN SI HREAN

piure din urzici, tofu cu chimen si hrean

28.  CIUPERCI SHIMEJI, CU HRISCA CRUDA

ciuperci Shimeji, cu hrisca cruda

29.  OSTROPEL VEGETARIAN, CU GERMENI DE LUCERNA SI TRIFOI

ostropel vegetarian, cu germeni de lucerna si trifoi rosu

30.  FASOLE VERDE CU DRESSING DE GHIMBIR SI LAVANDA

fasole verde cu dressing de ghimbir si lavanda

31.  BROCCOLI LA ABUR CU FLORI DE SALCAM SI CONDIMENTE

broccoli la abur, cu flori de salcam si condimente

32.  SMOOTHIE CU FULGI DE OVAZ SI SUPERALIMENTE

smoothie cu fulgi de ovaz si superalimente

33.  SMOOTHIE CU LEGUME, VERDETURI SI SEMINTE DE STIR

smoothie cu legume, verdeturi si seminte de stir

34.  SUC VERDE CU ALOE VERA, SPIRULINA SI CHLORELLA

suc verde cu aloe vera, spirulina si chlorella

35.  APA ENZIMATICA CU ROINITA SI PAPADIE

apa enzimatica, cu roinita si papadie

36.  APA ENZIMATICA CU SOC SI PELIN

apa enzimatica, cu soc si pelin

 

 

 

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

    Evenimente Recente