O reteta hranitoare si tamaduitoare ce asociaza sanatos si savuros ingrediente clasice specific asiatice, asezonate cu un dressing puternic antioxidant, preparata astfel incat sa-si conserve la maximum toti nutrientii.
INGREDIENTE (pentru 2 portii):
– 150 g ciuperci Shimeji brune (buna Shimeji)
– 75 g boabe de hrisca
pentru dressing:
– o lingura de fulgi de drojdie inactiva
– o lingurita de ulei de chimen negru
– 4 linguri de suc de lamaie
– 4-5 catei de usturoi
– o lingurita de pudra de cardamon
– 2 linguri de frunze de coriandru (am folosit frunze macinate)
– sare neiodata, dupa gust
PREPARARE:
Se spala bine semintele de hrisca, in multe ape, pentru a le anula gustul amar, apoi se lasa la hidratat peste noapte.
Ciupercile Shimeji pe care le-am folosit, le-am consevat in ambalajul lor, in cutia de legume a frigiderului, de aceea arata usor deshidratate. Acestea se desprind de pe baza lemnoasa, se taie, apoi se fierb in apa, pana se patrund. Asa cum am specificat la Pastila de sanatate, aceste ciuperci nu se folosesc crude in retete, ci preparate, pentru a le disparea amareala si a capata o structura crocanta si o aroma usoara de nuci, imprimandu-le acel gust specific, imami. Se strecoara ciupercile si hrisca hidratata, apoi se prepara dressingul astfel: intr-un bol se aduna frunzele de coriandru bine spalgte si maruntite, (eu le-am hidratat un minut pe cel uscate), se curata se spala si se zdrobesc cateii de usturoi, apoi se completeaza cu celelelte ingrediente pentru dressing.
Se amesteca bine pentru omogenizare, apoi se toarna peste boabele de hrisca si ciupercile Shimeji. Se amesteca si se mai potrivesc de sare, daca este cazul.