SUPERALIMENTELE-HRANA SI TERAPIE

martie 29, 2024

Ce sunt superalimentele ?
Superalimentele sunt alimente naturale, organice, crescute in zone nepoluate, conservandu-si astfel toate puterile hranitoare si tamaduitoare cu care au fost inzestrate, puteri ce le rezerva drepturile de a fi considerate alimente minune, adevarate miracole sau bombe nutritive, pentru cei ce le consuma. Din aceasta categorie fac parte algele marine, semintele, mirodeniile, plantele medicinale, fructele si anumite legume, cereale sau leguminoase inzestrate cu nutrienti valorosi. Consumate in stare cruda, aceste vegetale de calitate constituie hrana vie, intrucat contin proteine, vitamine, minerale, enzime, antioxidanti, grasimi sanatoase, toate usor digerabile de catre organism si fara toxine, constituind astfel hrana si tarapie. Ele infuenteaza in mod direct bunastarea intregii naturi si lupta cu elementele poluante din soluri, apa si aer, influentand in bine ecosistemul. Oamenii de stiinta inca studiaza compozitia acestora, unii compusi ramanand deocamdata un secret, iar altii neputand fi inca descoperiti. Superalimentele emana sanatate si o stare de bine.
Avantajele consumului de superalimente:
– dau energie
– maresc puterea de concentrare
– sunt puternic antioxidante, reduc radicalii liberi
– incetinesc imbatranirea
– cresc imunitatea organismului
– sunt anticancerigene
– imbunatatesc functiile organismului si calitatea somnului
– inlatura carentele din alimentatiile dezechilibrate, bazate pe un consum limitat de alimente
Cum se consuma superalimentele ?
Folosite crude, unele in stadiul de muguri si vlastari, sau conservate natural, prin deshidratare in aer uscat, unele prelucrate sub forma de pudre, in instalatii moderne, aceste vegetale detin cantitati uriase de nutrienti in cantitati infime de superaliment. De aceea trebuie consumate cu masura, progresiv. Fiecare dintre ele actioneaza specific, aria de actiune fiind totusi cu spectru larg, unele dintre ele constituind un adevarat panaceu.
Superalimentele se pot introduce in alimentatie de la varsta de 6 luni, cu observatia ca pentru bebelusi si pentru cei ce consuma pentru prima data se savureaza doar cate un superaliment pe zi in cantitate minima, cele sub forma de pudra doar cate un varf de cutit, cu pauza de o zi intre ele. Progresiv se administreaza doza maxima admisa, care de regula este specificata de catre producator. Exista pudre ce au restrictie de consum la 1 g pe zi, ( ex: shilajitul) cateva saptamani, dupa care se trece la doza specificata progresiv, intrucat sunt foarte puternice. Fara restrictie se pot consuma algele marine, insa datorita gustului puternic de peste fiecare limiteaza portia dupa bunul plac.
Superalimentele sub forma de seminte, pudre sau plante uscate pot fi adaugate in preparate lichide, gen smoothi-uri, supe sau ciorbe, amestecate bine si emulsionand cu lichidele. De asemenea se pot adauga si in salate, in preparate solide si sarate. Fructele proaspete se consuma dimineata, pe stomacul gol sau intre mese. Florile si frunzele plantelor proaspat culese pot innobila ape enzimatice sau ceaiuri reci, in care se lasa la macerat cateva ore. Cele uscate pot fi vedete in ceaiuri demne de savurat caldute, la temperatura camerei sau reci, pastrate la frigider sau racite rapid cu cuburi de gheata.
Lista principalelor superalimente:
– Alge marine (spirulina, chlorella, Kelp) sursa complexa de nutrienti (inclusiv vitamian B12 si aminoacizi esentiali)
– Ciuperci (chaga, reishi, shiitache)
– Fructe crude si uscate (pudra de macese, de catina, de seminte de struguri, acerola, acai, aronia-scorusul negru, mure, afine, triphala)
– Nuci si seminte (goji-catina de gard, seminte de canepa, chia, seminte de in, seminte de chimen, seminte de susan, nuci de caju,
– Plante -radacini, tulpini, frunze, flori- (neem, pudra de urzica, suma root, baobab, alfalfa, maca, pudra de canepa, moringa, triphala, shilajit ce contine 85 de minerale in forma ionica)
– Cereale, legume, leguminoase (proteina de orez, quinoa, mesquite, pudra de iarba de orz, fulgi de ovaz…)

Expun mai jos, cateva retete din cuprinsul site-ului ce cotin superalimente, preparate astfel incat sa conserve cat mai mult din nutrientii acestora:

SALATA DE UNTISOR SI RIDICHI, CU MUGURI DE LUCERNA SI RUCOLA

salata de untisor si ridichi, cu muguri de lucerna si rucola

CIUPERCI SHIITACHE SI ARDEI, IN MARINATA RECE CU LAMAIE

ciuperci shiitache si ardei, in marinata cu lamaie

BAUTURA CU NUCA DE COCOS SI SPIRULINA, PENTRU REGENERAREA VASELOR DE SANGE

bautura cu nuca de cocos si spirulina, pentru regenerarea vaselor de sange

GRIS DE GRAU DUR, CU LAPTE DE SOIA SI SOFRAN

gris de grau cu lapte de soia, stafide, miere de albine si sofran

BOMBOANE RAW VEGANE, CU FRUCTE GOJI

bomboane raw vegane, cu fructe goji

BAUTURA ENZIMATICA SI ANTIOXIDANTA, CU VISINE, TURMERIC SI FRUNZE DE ROINITA

bautura enzimatica si antioxidanta, cu visine, turmeric si frunze de roinita (lamaita)

SALATA DE VARZA, CU TOFU SI CURRY

BUDINCA DE AMARANT, CU PRUNE COAPTE SI SCORTISOARA

budinca de amarant, cu prune coapte si scortisoara

SALATA DE AVOCADO SI ANDIVE, CU BUSUIOC SI DRESSING DE CURRY

SALATA DE MORCOVI SI ALUNE, CU MIRODENII SI INDRUSAIM

QUINOA LA ABUR, CU MARINATA RECE DE ISOP

quionoa la abur, cu marinata rece de isop

BAUTURA DETOXIFIANTA, CU SFECLA ROSIE SI GHIMBIR

 

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

    Evenimente Recente