mai 28, 2016
Florile, simbolul gingasiei, cu perfectiunea creatiei lor, in multitudinea de culori si parfumuri, sunt incantarea sufletului persoanelor iubitoare de frumos. Totodata insa ele fac miracole in trupurile celor ce le consuma, intrucat sunt pline de substante hranitoare. Exista si florile toxice, insa putine. De-a lungul vemii, unele dintre florile comestibile si-au capatat demult renume pentru retete ce fac deliciul unor preparate in retaurante de prestigiu, dar si in bucatariile iubitorilor de hrana sanatoasa.
De la primul contact, cel vizual cu multitudinea de forme, dimensiuni si culori ale florilor, sufletele frumoase sunt impresionate in mod placut, aderand la tamaduirea sau hranirea sufleteasca, psihica, baza unei bune functionari a organismului. De altfel cromoterapia (terapia culorilor), ca si aromaterapia (terapia prin arome/mirosuri/gusturi) sunt astazi bine definite, ca terapii complementare si alternative, ramuri importante ale fitotarapiei (terapia cu plante). Odata ce sufletul se lasa hranit prin cele 3 simturi, vazul, mirosul si gustul, intervine si cea mai importanta hranire, a organismului, cea cu nutrienti de calitate. Florile sunt incarcate cu astfel de macro si micro nutrienti, vitali existentei organismelor, continand proteine, lipide si glucide, vitamine si minerale in cantitati importante si mai ales enzime, acestea din urma putand fi absorbite numai prin consumul florilor in stare cruda. De aceea tin sa precizez ca adaugarea florilor sau a preparatelor acestora (uleiuri esentiale, tincturi, etc) in retete sofisticate de dulciuri sau de sosuri, nu fac decat sa risipim, depunand o munca fara rost, enzimele. Aceasta varietate pretioasa de enzime de care dispun florile se poate valorifica prin retete simple, cu ingrediente cat mai putin procesate si cu adaugarea florilor in stare cruda.
Pentru maximum de nutrienti, florile trebuie culese in prima perioada a infloririi, inainte de polenizare. Pentru a beneficia de maximum de nutrienti se consuma ca atare, proaspat culese, sau pentru pastrarea pe perioadele cand nu infloresc, trebuie uscate corect, fiind astfel vedete in bauturi hranitoare sau asezonad diverse preparate. Iata retetele de pe site-ul nostru care va pot indica o gama variata de flori comestibile si care va pot inspira in modul de preparare al acestora:
CAJU CRUD CU CAPSUNE SI PETALE DE TRANDAFIR
CEAI DE PAPADIE, CU FULGI DE OVAZ SI AGRISE
CREMA DE TELEMEA, CU ANASON SI PETALE DE MAC
SALATA PROBIOTICA DE VARZA MURATA, CU MIGDALE SI FLORI DE COADA SORICELULUI
BAUTURA DIN SUC DE ROSII, CU VOLBURA SI AMARANT
SALATA DE GULII, CU CREMA DE BRANZA SI TRIFOI
CEAI CLASIC CU MENTA DE CAMP SI COADA SORICELULUI
POGACEA (FOCACCIA) CU USTUROI, CIMBRU SI TRIFOI
SUPA PICANTA DE SARDINE, CU NALBA DE CAMP
CARTOFI NOI, CU BRACTEE SI FLORI DE TEI
CEAI LATTE, CU FLORI DE IASOMIE SI CUISOARE
CONOPIDA SI NALBA, LA CUPTOR, CU ALUNE SI SOS CRUD
PULPA DE PORC CU FLORI DE GALBENELE
TORT EVENIMENT CRUD VEGETARIAN, CU LAVANDA
BOMBOANE RAW, CU FLORI DE SALCAM
BOMBOANE CRUDE, CU FLORI DE TEI
SMOOTHIE CU PHYSALIS SI PETELE DE TRANDAFIR
RULADA DIN OMLETA COAPTA, CU AMARANT, TELINA SI RIZOMI DE IRIS
SUC DE ZMEURA, CU PANSELUTE SALBATICE (TREI FRATI PATATI)
BUDINCA DE CONOPIDA GRATINATA, CU LAVANDA
LAPTE DIN ALUNE DE PADURE, CU PETALE DE TRANDAFIRI
POGACELE INTEGRALE, CU BRANZA SI PANSELUTE SALBATICE
CEAI AROMAT CU FLORI SI FRUNZE DE SALCAM
BRIOSE VEGETARIENE, CU FLORI DE SALCAM
RACOARE CU PETALE DE TRANDAFIRI
CEAI RECE DE LAVANDA SI SILUR USCAT
GEM DE CORCODUSE GALBENE, CU LAMAIE SI LAVANDA
SUC CONCENTRAT DE CAISE CU LAVANDA
POPSICLES CU VOLBURA, NALBA SI TRIFOI
SUC DE STRUGURI, CU CEAI DE CICOARE VERDE