FLORILE COMESTIBILE SI IMPORTANTA LOR PENTRU SANATATE

mai 28, 2016

flori comestibile

Florile, simbolul gingasiei, cu perfectiunea creatiei lor, in multitudinea de culori si parfumuri, sunt incantarea sufletului persoanelor iubitoare de frumos. Totodata insa ele fac miracole in trupurile celor ce le consuma, intrucat  sunt pline de substante hranitoare. Exista si florile toxice, insa putine. De-a lungul vemii, unele dintre florile comestibile si-au capatat demult renume pentru retete ce fac deliciul unor preparate in retaurante de prestigiu, dar si in bucatariile iubitorilor de hrana sanatoasa.

De la primul contact, cel vizual cu multitudinea de forme, dimensiuni si culori ale florilor, sufletele frumoase sunt impresionate in mod placut, aderand la tamaduirea sau hranirea sufleteasca, psihica, baza unei bune functionari a organismului. De altfel cromoterapia (terapia culorilor), ca si aromaterapia (terapia prin arome/mirosuri/gusturi) sunt astazi bine definite, ca terapii complementare si alternative, ramuri importante ale fitotarapiei (terapia cu plante). Odata ce sufletul se lasa hranit prin cele 3 simturi, vazul, mirosul si gustul, intervine si cea mai importanta hranire, a organismului, cea cu nutrienti de calitate. Florile sunt incarcate cu astfel de macro si micro nutrienti, vitali existentei organismelor, continand proteine, lipide si glucide, vitamine si minerale in cantitati importante si mai ales enzime, acestea din urma putand fi absorbite numai prin consumul florilor in stare cruda. De aceea tin sa precizez ca adaugarea florilor sau a preparatelor acestora (uleiuri esentiale, tincturi, etc) in retete sofisticate de dulciuri sau de sosuri, nu fac decat sa risipim, depunand o munca fara rost, enzimele. Aceasta varietate pretioasa de enzime de care dispun florile se poate valorifica prin retete simple, cu ingrediente cat mai putin procesate si cu adaugarea florilor in stare cruda.

Pentru maximum de nutrienti, florile trebuie culese in prima perioada a infloririi, inainte de polenizare. Pentru a beneficia de maximum de nutrienti se consuma ca atare, proaspat culese, sau pentru pastrarea pe perioadele cand nu infloresc, trebuie uscate corect, fiind astfel vedete in bauturi hranitoare sau asezonad diverse preparate. Iata retetele de pe site-ul nostru care va pot indica o gama variata de flori comestibile si care va pot inspira in modul de preparare al acestora:

CAJU CRUD CU CAPSUNE SI PETALE DE TRANDAFIR

caju crud cu capsune si petale de trandafir

CEAI DE PAPADIE, CU FULGI DE OVAZ SI AGRISE

ceai de papadie, cu fulgi de ovaz si agrise

CREMA DE TELEMEA, CU ANASON SI PETALE DE MAC

crema de telemea cu anason si petale de mac

INFUZIE DIN FLORI DE RAPITA

infuzie din flori de rapita

 SALATA PROBIOTICA DE VARZA MURATA, CU MIGDALE SI FLORI DE COADA SORICELULUI

salata de varza murata cu migdale si flori de coada soricelului

BAUTURA DIN SUC DE ROSII, CU VOLBURA SI AMARANT

bautura din suc de rosii, cu volbura si amarant

SALATA DE GULII, CU CREMA DE BRANZA SI TRIFOI

salata de gulii, cu crema de branza si trifoi

CEAI CLASIC CU MENTA DE CAMP SI COADA SORICELULUI

ceai clasic cu menta de camp si coada soricelului

POGACEA (FOCACCIA) CU USTUROI, CIMBRU SI TRIFOI

pogacea (focaccia) cu usturoi, cimbru si trifoi

SUPA PICANTA DE SARDINE, CU NALBA DE CAMP

supa picanta de sardine, cu nalba de camp (salbatica)

CARTOFI NOI, CU BRACTEE SI FLORI DE TEI

cartofi noi cu ardei, cepa verde la cuptor, cu bractee si flori de tei

CEAI LATTE, CU FLORI DE IASOMIE SI CUISOARE

ceai latte, cu flori de iasomie si cuisoare

CONOPIDA SI NALBA, LA CUPTOR, CU ALUNE SI SOS CRUD

conopida si nalba, la cuptor, cu alune si sos crud

SOCATA, CU DROJDIE DE BERE

socata, cu drojdie de bere

PULPA DE PORC CU FLORI DE GALBENELE

pulpa de porc cu ceapa verde, usturoi,marar,ulei de masline extravirgin, flori de galbenele, sare

TORT EVENIMENT CRUD VEGETARIAN, CU LAVANDA

une crude, stafide, zmeura, suc de lamaie, sirop de agave ,ulei de cocos si lavanda

BAUTURA IMPERIALA CU IRIS

bautura imperiala, cu petale de iris (stanjenel)

BOMBOANE RAW, CU FLORI DE SALCAM

bomboane raw, cu flori de salcam

BAUTURA CU FLORI DE SOC

bautura cu flori de soc, lamaie si sirop de agave

BOMBOANE CRUDE, CU FLORI DE TEI

bomboane crude cu flori de tei

SMOOTHIE CU PHYSALIS SI PETELE DE TRANDAFIR

smoothie cu physalis si petale de trandafir

RULADA DIN OMLETA COAPTA, CU AMARANT, TELINA SI RIZOMI DE IRIS

rulada din omleta coapta, cu amarant, telina si rizomi de iris

SUC DE ZMEURA, CU PANSELUTE SALBATICE (TREI FRATI PATATI)

suc de zmeura, cu panselute salbatice (trei frati patati)

BUDINCA DE CONOPIDA GRATINATA, CU LAVANDA

budinca gratinata de conopida cu lavanda, portionata

LAPTE DIN ALUNE DE PADURE, CU PETALE DE TRANDAFIRI

lapte din alune de padure, cu petale de trandafiri

POGACELE INTEGRALE, CU BRANZA SI PANSELUTE SALBATICE

pogacele integrale cu branza si panselpogacele integrale, cu branza si panselute salbatice (trei frati patati)
CEAI AROMAT CU FLORI SI FRUNZE DE SALCAM

ceai cu flori si frunze de salcam

BRIOSE VEGETARIENE, CU FLORI DE SALCAM

briose vegetariene, cu flori de salcam

RACOARE CU PETALE DE TRANDAFIRI

bautura racoritoare cu petale de trandafiri

CEAI RECE DE LAVANDA SI SILUR USCAT

ceai rece, de lavanda si silur uscat

 

GEM DE CORCODUSE GALBENE, CU LAMAIE SI LAVANDA

gem de corcoduse galbene, cu lamaie si lavanda

SUC CONCENTRAT DE CAISE CU LAVANDA

suc concentrat de caise cu lavanda

POPSICLES CU VOLBURA, NALBA SI TRIFOI

popcicles cu volbura, nalba si trifoi

SUC DE STRUGURI, CU CEAI DE CICOARE VERDE

suc de struguri, cu ceai de cicoare

 

 

 

 

 

 

 

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

    Evenimente Recente