GEM DE CORCODUSE GALBENE, CU LAMAIE SI LAVANDA (FARA INDULCITORI)

iulie 17, 2014 | CATEGORIA Dulciuri

gem de corcoduse galbene, cu lamaie si lavanda2

Un gem din corcoduse galbene, acrisor, bogat in antioxidanti, fara adaos de indulcitori, atins de aroma lavandei, natural si hranitor.

INGREDIENTE (pentru 800 gr gem):

–               3,5 kg corcoduse galbene, coapte

–               inflorescentele a 4 fire de lavanda

–               2 felii subtiri de lamiae

 

PREPARARE:

Corcodusele coapte, proaspat culese, se spala bine sub jet de apa, apoi fie li se scot samburii, fie se lasa intregi (daca nu sunt foarte coapte, pentru a  nu pierde din pulpa  lor odata cu samburii).

corcoduse albe, pregatite pentru gem

Se fierb prin metoda clasica, intr-un recipient cu peretii grosi, la foc mic, amestecand din cand in cand (cu lingura din lemn sau bambus), pentru a se evita lipirea si pentru ca deshidratarea sa fie lenta. Dupa aproximativ o jumatate de ora, corcodusele fierte cu tot cu samburi, se dau prin sita, apoi pulpa ramasa se repune la fiert. In aceasta etapa, gemul arata astfel:

gem de coroduse albe, fiert o jumatate de ora

Dupa aproximativ 2 ore, incepe sa se lege.

gem de coroduse albe, fiert doua ore

Dupa 4 ore este deshidratat si inchegat suficient, astfel ca i se pot adauga feliile de lamaie si inflorescentele de lavanda.

gem de corcoduse albe, fiert  patru ore, cu adaos de lamaie si lavanda

Borcanele (recipientele din sticla) pentru conservare se spala bine si se incalzesc in cuptor, apoi se umplu cu gemul fierbinte si se sigileaza. Optional, pentru pastrare mai indelungata se pot lasa in cuptor la temperature scazuta, cam 15 minute, pentru ca gemul sa prinda o crusta protectoare deasupra. Este un dulce-acrisor sanatos, un cumul de antioxidanti pentru perioada iernii.

gem de corcoduse galbene, cu lamaie si lavanda

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *