Un gem din corcoduse galbene, acrisor, bogat in antioxidanti, fara adaos de indulcitori, atins de aroma lavandei, natural si hranitor.
INGREDIENTE (pentru 800 gr gem):
– 3,5 kg corcoduse galbene, coapte
– inflorescentele a 4 fire de lavanda
– 2 felii subtiri de lamiae
PREPARARE:
Corcodusele coapte, proaspat culese, se spala bine sub jet de apa, apoi fie li se scot samburii, fie se lasa intregi (daca nu sunt foarte coapte, pentru a nu pierde din pulpa lor odata cu samburii).
Se fierb prin metoda clasica, intr-un recipient cu peretii grosi, la foc mic, amestecand din cand in cand (cu lingura din lemn sau bambus), pentru a se evita lipirea si pentru ca deshidratarea sa fie lenta. Dupa aproximativ o jumatate de ora, corcodusele fierte cu tot cu samburi, se dau prin sita, apoi pulpa ramasa se repune la fiert. In aceasta etapa, gemul arata astfel:
Dupa aproximativ 2 ore, incepe sa se lege.
Dupa 4 ore este deshidratat si inchegat suficient, astfel ca i se pot adauga feliile de lamaie si inflorescentele de lavanda.
Borcanele (recipientele din sticla) pentru conservare se spala bine si se incalzesc in cuptor, apoi se umplu cu gemul fierbinte si se sigileaza. Optional, pentru pastrare mai indelungata se pot lasa in cuptor la temperature scazuta, cam 15 minute, pentru ca gemul sa prinda o crusta protectoare deasupra. Este un dulce-acrisor sanatos, un cumul de antioxidanti pentru perioada iernii.