Trifoiul este o planta la indemana. Daca in plimbarile voastre dati importanta naturii ce va inconjoara, il gasiti in gradinile din jurul blocurilor, in parcuri, fiind perioada sa de inflorie. Iata o reteta antica de paine nedospita, coapta pe jar, cu seminte de in si arome clasice, imbogatita cu calitatile remarcabile ale trifoiului.
INGREDIENTE :
– 300 gr faina dietetica din macinis integral de grau
– 250 ml apa
– 4 linguri de seminte de in
– o lingurita de cimbru
– 4 catei de usturoi
– 9 flori de trifoi rosu
– sare neiodata, dupa gust
PREPARARE:
Se prepara aluatul din faina integrala peste care se adauga sarea si semintele de in rasnite.
Se adauga apa putin cate putin, framantandu-se incontinuu, pana se incorporeaza toata si se obtine un aluat fraged, care apoi se asezoneaza cu cimbrul, cu usturoiul curatat si ras fin, apoi cu florile de trifoi rosu, spalate si tocate.
Se mai framanta pana se intrepatrund toate ingredientele, apoi se lasa la rece cateva ore. Se incinge focul, se intinde aluatul, dandu-se forma si grosimea dorita, iar cand jarul este gata, pogaceaua (focaccia) astfel pregatita se plaseaza pe jar pentru a se coace, intoarcandu-se pe ambele parti.
Cand este coapta, se scoate pe un servet si se recomanda a fi consumata dupa racire, pentru ca glutenul sa nu irite mucoasa gastrica.
Este gustoasa si sanatoasa continand nurienti de calitate.