O reteta speciala, cu frunze si flori aristocrate, intens aromata, hranitoare si imbietoare.
INGREDIENTE:
– o conopida (aprox.450 gr)
– o ceapa
– 6 frunze de nalba
– 30 gr alune prajite uscat (fara ulei)
Pentru sos:
– 2 rosii
– 2 flori de nalba
– o lingura ulei de masline presat la rece
– 3 felii de lamaie (cu coaja)
– ½ lingurita de scortisoara
– 5 catei de usturoi romanesc
– sare
PREPARARE:
De pe tijele de nalba se rup frunzele mai tinere, conopida se curata si se desface in buchete mici, se curata ceapa, apoi toate se spala bine, sub jet de apa.
Ceapa se taie rondele si impreuna cu conopida si frunzele de nalba tocate, se plaseaza intr-un vas termoizolant. Se adauga apa, apoi se introduce vasul in cuptor si se lasa sa fiarba tot ansamblul, intorcand conopida, din cand in cand, sa se inmoaie uniform. Intre timp se spala rosiile si se decojesc, feliile de lamaie se toaca marunt, cateii de usturoi se curata, se spala si se piseaza, iar florile de nalba se spala bine si se toaca. Cand ingredientele din cuptor sunt toate patrunse si scade sosul format, se intrerupe fierberea si se adauga rosiile tocate marunt, usturoiul si lamaia, uleiul de masline, scortisoara, florile de nalba si alunele.
Se amesteca apoi si se potrivesc de sare, obtinand astfel un preparat intr-un sos crud, special, cu gust si nutrienti, excelenti.