iulie 8, 2015
Va doriti un organism corect hranit, rasfaturi culinare cu un maxim de nutrienti, cu gusturi alese si care sa necesite un timp minim de preparare ?
Putem beneficia de toate acestea, consumand cat mai des salate crude, reci. Pregatite corect, acestea pot furniza nutrienti complecsi ce ne hranesc corespunzator si ne pot obisnui cu gusturile naturale. Nealterate prin fierbere, conservare sau tratare chimica pentru potentarea aromelor si pentru depozitare indelungata, salatele reci aduc necesarul de proteine, vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. Hranit astfel, organismul devine energic, capata buna dispozitie, isi incetineste procesul de imbatranire, isi creste imunitatea. Preparandu-se rapid, salatele reci ne economisesc timp si energie.
Studiile moderne de nutritie arata ca pentru a pregati salate crude sanatoase, este bine sa folosim frunze si legume proaspete, uleiuri presate la rece, suc proaspat de citrice sau otet de fermentatie naturala, plante aromatice, mirodenii, seminte crude, fructe proaspete combinate doar cu frunze si seminte. Pentru cei dependenti de proteine animale se recomanda carnuri uscate crud si branzeturi fermentate natural. Pentru o digestie usoara, nutritionistii sustin ca aceste proteine nu se asociaza intre ele, nu se asociaza cu fructe sau leguminoase, nu li se adauga grasimi vegetale, ci combinarea ideala a acestora este doar cu mirodenii si unele seminte, iar carnurile se recomanda a se asocia in special cu verdeturi, care sunt un ajutor in digestia proteinelor.
Iata o selectie pregatita de mine pentru a va inspira in prepararea unor salate crude sanatoase, alaturi de invitatia pe care o repet de cate ori am ocazia, de a trece atent prin parcuri sau gradinile blocurilor, pe alei, pentru a observa arbori, frunze si flori atat de incarcate nutitiv si a caror importanta pentru sanatate este atent si succinct descrisa pe site-ul nostru, la PASTILA DE SANATATE:
SALATE CU FRUNZE, LEGUME SI SEMINTE
2. SALATA DE CRUDITATI, CU ULEI SI SEMINTE DE IN
3. SALATA DE CASTRAVETI CU STIR
4. SALATA DE SFECLA ROSIE, CU HREAN SI IENUPAR
5. SALATA DE VARZA ALBA CU RIDICHI SI MIRODENII
6. SALATA DE ANDIVE, CU SEMINTE DE DOVLEAC SI PATLAGINA
7. BURETI DE PADURE MARINATI, CU MAIONEZA DE NUCI
9. AVOCADO CU LEGUME SI DRESSING DE USTUROI
10. SALATA DE CRUDITATI CU SEMINTE SI ULEI DE FLOAREA SOARELUI
11. SALATA DE UNTISOR CU RIDICHI
12. SALATA DE LOBODA VERDE, CU SEMINTE DE MAC
SALATE CU FRUCTE
15. CAPSUNE CU SPANAC SI USTUROI VERDE
16. SALATA CU PORTOCALE, BANANA, MERISOR SI SEMINTE DE PIN
17. SALATA DE AVOCADO, CU KIWI SI MIRODENII
18. SALATA DE AFINE CU ZMEURA, MENTA SI SCORTISOARA
19. SALATA DE PEPENE, CU NUCSOARA SI LOBODA SALBATICA
20. SALATA DE PORUMBE CU FRUNZE DE RIDICHE ALBA
21. CIRESE PIETROASE, CU SOS DE VISINE
SALATE CU FLORI
24. AVOCADO CU FRISCA DE CAJU SI MUSCATA PARFUMATA
25. CAJU CRUD CU CAPSUNE SI PETALE DE TRANDAFIR
SALATE CU PROTEINE ANIMALE
26. VARZA ROSIE CU MAIONEZA SI MIRODENII
27. SALATA RACORITOARE CU TELEMEA SI FRUNZE DE HREAN
28. CAS DEGRESAT CU RUCOLA SI CANEPA
29. SALATA DE CEAFA AFUMATA CU MARINATA DE LAMAI VERZI
SALATE
3. SA