iulie 29, 2015
Licopenul este un antioxidant puternic care incetineste procesul de imbatranire, protejand celulele de stresul oxidativ si intaraind membranele celulare. Astfel, el anihileaza oxigenul atomic cat si radicalii peroxid si protejeaza stratul lipidic al celulelor.
Sursele importante de licopen sunt, in general, legumele si fructele rosii, galbene si portocalii. In cantitate mare, il contin in primul rand rosiile (300-400 mg/kg), capsunele, grapefruit-ul rosu, ardeii iuti si capia, gogosarii, rodiile, guava roz, pepenii verzi (rosii), strugurii, merisoarele, goji, papaya.
Prin procesare termica, respectiv fierbere, licopenul se elibereaza in cantitate de 3-5 ori mai mare, iar in asociere cu grasimi sanatoase, adica nesaturate, din uleiuri si seminte vegetale, acesta isi mareste puterea de absorbtie, fiind liposolubil.
Licopenul ajuta in prevenirea bolilor degenerative, creste imunitatea, scade colesterolul nociv din organism, protejeaza impotriva diabetului, este anticancerigen. Un important efect benefic al licopenului este acela ca amplifica puterea luteinei, ce lupta cu degenerenta maculara si cataracta. De asemenea acest valoros antioxidant scade riscul bolilor aparatului cardiovascular, previne deterioararea AND-ului, previne imbatranirea pielii.
Asadar, mai ales in timpul anotimpului fierbinte, consumati in special salate sau supe racoritoare de rosii, ambele tipuri de retete folosind din plin tomatele verii, asociate cu uleiuri presate la rece, care pun in valoare si amplifica puterea licopenului.
Iata o selectie de retete de pe site, care sa va inspire si sa va ghideze intr-o preparare corecta, prin care sa profitati de o absorbtie maxima a licopenului continut in ingrediente:
1.PATEU VEGETAL, CU ROSII SI RUCOLA
2. GALUSTE APERITIV CU ROSII SI USTUROI
3. ROSII UMPLUTE CU FILE DE SOMON SI NUCI CAJU
4. SALATA DE PEPENE, CU NUCSOARA SI LOBODA SALBATICA
5. MINIMOZZARELLA, CU CRUDITATI SI ULEI DE RAPITA
7. PIEPT DE PUI CU SOS DE ROSII
8. MACROU IN SUC DE ROSII CU GHIMBIR
9. OREZ BRUN CU CIUPERCI SI ROSII CONSERVATE (SUN FOOD)
10. SUC DE PEPEN ROSU, MERE VARATICE SI FRUNZE DE MENTA
11. SUC DE GOJI, PERE SI GRAPEFRUIT, CU PULPA
12. SUC DE TELINA, CU GRAPEFRUIT ROZ
13. COMPOT DE MERE SI RODII, CU NUCI
14. COMPOT DIN FRUNZE SI FRUCTE DE MERISOR, CU STRUGURI
15. COCKTAIL DIN SUC DE LEGUME, CU ARDEI IUTE