LICOPENUL SI RETETE CU ACEST VALOROS ANTIOXIDANT

iulie 29, 2015

licopen, formula moleculara

Licopenul este un antioxidant puternic care incetineste procesul de imbatranire, protejand celulele de stresul oxidativ si intaraind membranele celulare. Astfel, el anihileaza oxigenul atomic cat si radicalii peroxid si protejeaza stratul lipidic al celulelor.

Sursele importante de licopen sunt, in general, legumele si fructele rosii, galbene si portocalii. In cantitate mare, il contin in primul rand rosiile (300-400 mg/kg), capsunele, grapefruit-ul rosu, ardeii iuti si capia, gogosarii, rodiile, guava roz, pepenii verzi (rosii), strugurii, merisoarele, goji, papaya.

Prin procesare termica, respectiv fierbere, licopenul se elibereaza in cantitate de 3-5 ori mai mare, iar in asociere cu grasimi sanatoase, adica nesaturate, din uleiuri si seminte vegetale, acesta isi mareste puterea de absorbtie, fiind liposolubil.

Licopenul ajuta in prevenirea bolilor degenerative, creste imunitatea, scade colesterolul nociv din organism, protejeaza impotriva diabetului, este anticancerigen. Un important efect benefic al licopenului este acela ca amplifica puterea luteinei, ce lupta cu degenerenta maculara si cataracta. De asemenea acest valoros antioxidant scade riscul bolilor aparatului cardiovascular, previne deterioararea AND-ului, previne imbatranirea pielii.

Asadar, mai ales in timpul anotimpului fierbinte, consumati in special salate sau supe racoritoare de rosii, ambele tipuri de retete folosind din plin tomatele verii, asociate cu uleiuri presate la rece, care pun in valoare si amplifica puterea licopenului.

Iata o selectie de retete de pe site, care sa va inspire si sa va ghideze intr-o preparare corecta, prin care sa profitati de o absorbtie maxima a licopenului continut in ingrediente:

1.PATEU VEGETAL, CU ROSII SI RUCOLA

pateu vegetal cu rosii si rucola, pe felii de paine neagra

2. GALUSTE APERITIV CU ROSII SI USTUROI

galuste aperitiv, cu rosii si usturoi tavalite prin seminte de in

3. ROSII UMPLUTE CU FILE DE SOMON SI NUCI CAJU

rosii umplute cu file de somon in sos tomat cu busuioc si cu nuci caju

4. SALATA DE PEPENE, CU NUCSOARA SI LOBODA SALBATICA

salata de pepene, cu nucsoara si loboda salbatica5. MINIMOZZARELLA, CU CRUDITATI SI ULEI DE RAPITA

minimozarella cu cruditati si ulei de rapita

6. SUPA RACORITOARE DE ROSII

supa de rosii

7. PIEPT DE PUI CU SOS DE ROSII

piept de pui cu sos de rosii si usturoi

8. MACROU IN SUC DE ROSII CU GHIMBIR

macrou in suc de rosii, cu ghimbir

9. OREZ BRUN CU CIUPERCI SI ROSII CONSERVATE (SUN FOOD)    

orez brun cu ciuperci si rosii conservate sanatos (Sun Food), garnitura la crap -concurs

10. SUC DE PEPEN ROSU, MERE VARATICE SI FRUNZE DE MENTA

suc din pepene rosu si mere varatice cu frunze de menta

11. SUC DE GOJI, PERE SI GRAPEFRUIT, CU PULPA

suc de goji, pere si grapefruit, cu pulpa

12. SUC DE TELINA, CU GRAPEFRUIT ROZ

suc de telina, cu grapefruit roz

13. COMPOT DE MERE SI RODII, CU NUCI

compot de mere si rodii, cu nuci, sirop de sfecla de zahar, scortisoara si lamaie

14. COMPOT DIN FRUNZE SI FRUCTE DE MERISOR, CU STRUGURI

compot cu struguri, cu frunze si fructe de merisor, indulcit cu sirop de agave

15. COCKTAIL DIN SUC DE LEGUME, CU ARDEI IUTE

cocktail din suc de legume, cu pasta de ardei iute

 

 

 

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

    Evenimente Recente