februarie 15, 2016
De-a lungul timpului, omenirea a parcurs un amplu si complicat traseu culinar, de la simpla satisfacere a nevoii de supravietuire, pana la meniuri supradimensionate nutritiv.
La inceputuri, hrana era consumata in stare naturala, cruda, mai apoi, odata cu progresul individului, a capatat tendinte de prelucrare laborioase, pentru satisfacerea unor pofte culinare, sau a vanitatii si a intereselelor banesti ale unora, care au ajuns sa transforme nevoia de hrana intr-o industrie periculoasa. Lumea a pierdut timp si nutrienti valorosi, prin procesarea fara rost a bucatelor, uneori sub masca unei arte gresit intelese. Bolile care au invadat omenirea, ca urmarea a imbuibarii fara noima, au condus la o atenta monitorizare a meniurilor in zilele noastre.
Acum mass-media abunda in sfaturi culinare pe baza studiilor moderne de nutritie, care recomanda hrana vie, naturala, neprelucrata chimic sau termic, fara aditivi si conservanti, meniurile crude (raw) capatand din ce in ce mai multi adepti, in special cele crud vegetariene (raw vegane), care exclud produsele de origine animala, din considerente de evitare a toxinelor, sau pur si simplu din respect pentru viata. Ele substituie cu succes meniuri complexe si laborioase, economisind timp, bani si oferind pretioasa sanatate. Hrana vie, din natura ce ne inconjoara, preparata fara foc, sau la temperaturi care sa nu altereze nutrientii, sta la baza unui organism sanatos fizic si metal.
In speranta ca experimetand o astfel de dieta pe propriul organism veti constata o imbunatatire a sanatatii, cat si o economisire a pretiosului timp, va ofer o selectie de retete crud vegetariene care sa va inspire si sa va hraneasca sanatos.