CARBOHIDRATII SANATOSI

martie 16, 2016

carbohidrati sanatosi

Carbohidratii constituie surse de energie, alunga oboseala si intarzie aparitia senzatiei de foame, fiind alimente necesare unei functionari corecte a organismelor ce-i consuma.

Calitatea lor ii diferentiaza insa, putandu-i cataloga in doua tipuri: buni si rai. Carbohidratii rai sunt cei procesati, rafinati care odata ingerati, se absorb rapid in sange, sub forma de glucoza excesiva cantitativ, care solicita pancreasul inutil si care se stocheaza in celulele adipoase, ducand la ingrasare maxima cu hranire minima. La carbohidrati rai se inscriu painea alba, pastele fainoase din faina superioara, prajiturile (incluzand gogosile si biscuitii din faina alba), cerealele rafinate, bauturile acidulate si dulceturile cu zahar rafinat. Carbohidratii buni insa, cei din cereale integrale (orz, ovaz, orez brun), trestie de zahar, legume si fructe mai ales crude, leguminoase (mazare, fasole, linte) si in cantitati moderate, hranesc si energizeaza in mod corespunzator organismul, modeland si pastrand silueta.

carbohidratii rai si buni, diferenta

Inafara de calitate este importanta si cantitatea carbohidratilor consumati, un exemplu usor de inteles este cel al fructelor. Consumand doar sucul lor, se acumuleaza o cantitate mare de fructoza si calorii intr-un timp redus, pe cand daca se consuma fructul intreg, cu pulpa si coaja, aportul de nutrienti este mai valoros, cantitatea de fructoza acumulata in timp este mai mica si are o durata mai mare de asimilare.

Rezumand, redau exemplul medicului nutritionist american, d-na Susan Blake, care afirma: “Imaginati-va un zirconiu cubic si un diamant; zirconiul arata la fel ca diamantele dar numai unul dintre ele este valoros. Aceasta este diferenta dintre carbohidratii rafinati si cei nerafinati sau complecsi“.

Este importanta si asocierea carbohidratilor, astfel incat organismal sa-i digere fara riscuri. Specialistii sustin ca este bine sa evitam combinarea acestora cu proteine si/sau grasimi, pentru a nu ingreuna absorbtia mineraleleor si a vitaminelor. Digestia usoara si descompunerea eficienta a hranei este la cote maxime daca asociem corect alimentele.

Va ofer o selectie de pe site-ul nostru, cu retete pe baza de carbohidrati sanatosi, asociati corect, fara proteine si/sau grasimi saturate, pentru o digestie usoara si care sa permita absorbtia rapida a nutrientilor:

SALATA DE VARZA ROSIE, CU GERMENI DE LUCERNA SI RUCOLA

salata de varza rosie, cu germeni de lucerna si rucola

TURTA VEGANA, CU SFECLA ROSIE SI FULGI DE OVAZ

turta vegetariana, cu sfecla rosie si fulgi de ovaz

CUPCAKES APERITIV, CU MAMALIGA SI CREMA DE FASOLE BOABE

cupcakes aperitiv, cu mamaliga si crema de fasole boabe

SPAGHETTI DIN GRAU DUR (BANEASA), CU NAUT SI SOS PICANT

spaghetti din grau dur (Baneasa), cu naut si sos picant

CATOFI DULCI, UMPLUTI CU STEVIE SI MIRODENII

cartofi dulci umpluti cu stevie si mirodenii si asezonati cu usturoi si suc de lamaie

SUPA DE GULII, CU SEMINTE DE ANASON SI FRUNZE DE CORIANDRU

supa de gulii, cu seminte de anason si frunze de coriandru

SUPA CREMA DE LINTE ROSIE SI VALERIANA CRUDA

supa crema de linte rosie si valeriana cruda

SARMALE CRUD VEGANE (RAW VEGAN)

sarmale crud vegetariene (raw vegan)

DOVLEAC COPT, CU DRESSING AROMAT

dovleac copt, cu dressing aromat

FURSECURI RAW, CU CIOCOLATA SI FULGI DE OVAZ

fursecuri raw, cu ciocolata si fulgi de ovaz

IAURT SI CIOCOLATA, RAW, CU COACAZE ROSII

iaurt si ciocolata. raw, cu coaczae rosii

SHAKE CU BANANE SI CURMALE

shake cu banane si curmale

 

 

 

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

    Evenimente Recente