martie 16, 2016
Carbohidratii constituie surse de energie, alunga oboseala si intarzie aparitia senzatiei de foame, fiind alimente necesare unei functionari corecte a organismelor ce-i consuma.
Calitatea lor ii diferentiaza insa, putandu-i cataloga in doua tipuri: buni si rai. Carbohidratii rai sunt cei procesati, rafinati care odata ingerati, se absorb rapid in sange, sub forma de glucoza excesiva cantitativ, care solicita pancreasul inutil si care se stocheaza in celulele adipoase, ducand la ingrasare maxima cu hranire minima. La carbohidrati rai se inscriu painea alba, pastele fainoase din faina superioara, prajiturile (incluzand gogosile si biscuitii din faina alba), cerealele rafinate, bauturile acidulate si dulceturile cu zahar rafinat. Carbohidratii buni insa, cei din cereale integrale (orz, ovaz, orez brun), trestie de zahar, legume si fructe mai ales crude, leguminoase (mazare, fasole, linte) si in cantitati moderate, hranesc si energizeaza in mod corespunzator organismul, modeland si pastrand silueta.
Inafara de calitate este importanta si cantitatea carbohidratilor consumati, un exemplu usor de inteles este cel al fructelor. Consumand doar sucul lor, se acumuleaza o cantitate mare de fructoza si calorii intr-un timp redus, pe cand daca se consuma fructul intreg, cu pulpa si coaja, aportul de nutrienti este mai valoros, cantitatea de fructoza acumulata in timp este mai mica si are o durata mai mare de asimilare.
Rezumand, redau exemplul medicului nutritionist american, d-na Susan Blake, care afirma: “Imaginati-va un zirconiu cubic si un diamant; zirconiul arata la fel ca diamantele dar numai unul dintre ele este valoros. Aceasta este diferenta dintre carbohidratii rafinati si cei nerafinati sau complecsi“.
Este importanta si asocierea carbohidratilor, astfel incat organismal sa-i digere fara riscuri. Specialistii sustin ca este bine sa evitam combinarea acestora cu proteine si/sau grasimi, pentru a nu ingreuna absorbtia mineraleleor si a vitaminelor. Digestia usoara si descompunerea eficienta a hranei este la cote maxime daca asociem corect alimentele.
Va ofer o selectie de pe site-ul nostru, cu retete pe baza de carbohidrati sanatosi, asociati corect, fara proteine si/sau grasimi saturate, pentru o digestie usoara si care sa permita absorbtia rapida a nutrientilor:
SALATA DE VARZA ROSIE, CU GERMENI DE LUCERNA SI RUCOLA
TURTA VEGANA, CU SFECLA ROSIE SI FULGI DE OVAZ
CUPCAKES APERITIV, CU MAMALIGA SI CREMA DE FASOLE BOABE
SPAGHETTI DIN GRAU DUR (BANEASA), CU NAUT SI SOS PICANT
CATOFI DULCI, UMPLUTI CU STEVIE SI MIRODENII
SUPA DE GULII, CU SEMINTE DE ANASON SI FRUNZE DE CORIANDRU
SUPA CREMA DE LINTE ROSIE SI VALERIANA CRUDA
SARMALE CRUD VEGANE (RAW VEGAN)
DOVLEAC COPT, CU DRESSING AROMAT
FURSECURI RAW, CU CIOCOLATA SI FULGI DE OVAZ
IAURT SI CIOCOLATA, RAW, CU COACAZE ROSII
Mancarurile prezentate aici sunt foarte apetisante si sanatoase. Voi incerca si eu . Va multumesc pentru retete si pentru articolele publicate pe acest site.
Imi plac foarte mult carbohidratii…din panate si cei nesanatosi 🙁