O reteta in care ingredientele, folosite in stare cruda, sunt asezonate astfel incat gustul sa fie asemanator sarmalelor traditionale, insa nutrientii lor sa fie mult mai valorosi.
INGREDIENTE (pentru aprox. 25 de sarmale):
– 10-15 foi de varza murata
Pentru umplutura
– 150 gr hrisca cruda (necoapta)
– 150 gr nuca cruda
– 25 gr ceapa (am folosit rosie)
– 50 gr morcov
– 30 gr telina
– o lingura rasa de boia de ardei dulce
– ½ lingurita mix de piper (din rasnita de la Kamis)
– o lingurita pudra de coriandru (boabe de coriandru de la Kamis, rasnite)
– o lingura de oregano uscat (de la Kamis)
– cimbru macinat, dupa gust
– 2 linguri de ulei presat la rece (am folosit de rapita)
– sare de ocna, in functie de cat de sarata este varza murata
Pentru sos
– 5 fire de patrunjel verde
– 200 gr rosii
– 2 linguri de ulei presat la rece (am folosit de rapita)
PREPARARE:
Se spala bine hrisca cruda, in multe ape, pentru a elimina gustul amar, apoi se lasa la inmuiat de seara pana dimineata. Se strecoara, se spala din nou si se lasa la scurs. Intre timp se rasneste nuca in robot, apoi se adauga si hrisca inmuiata.
Morcovul, ceapa si telina, spalate bine si curatate, se razuiesc fin, apoi impreuna cu uleiul presat la rece, boiaua de ardei dulce, semintele rasnite de coriandru, oregano si mixul de piper, se adauga peste nuca si hrisca.
Se amesteca totul si se potriveste intreg ansamblul de cimbru si de sare.
Eu le prepar cu cimbru mai mult, intrucat imi place aroma, dealtfel traditionala pentru sarmale, iar sarea am adaugat-o deoarece varza nu a fost prea sarata. Se amesteca bine sa se intrepatrunda aromele, apoi se decupeaza cotoarele din frunzele de varza si se taie frunzele in functei de marimea dorita a sarmaleleor. Se ia din compozitie cantitatea dorita si se inveleste pe rand in frunzelele de varza.
Sarmalele astfel obtinute, pot fi degustate.
Pentru un plus de savoare si de nutrienti se pregateste sosul din ingredientele enumerate, dand rosiile pe razatoarea mare, pentru a obtine pulpa lor, apoi tocand patrunjelul bine spalat si adaugand uleiul de rapita presat la rece.
Se asezoneaza sarmalele cu acest sos care prin asocierea uleiului cu rosiile, mareste absobtia licopenului din acestea, un antioxidant pretios.