Este important sa poti sarbatori ziua dragostei intr-o forma excelenta. V-am pregatit o selectie de retete din cuprinsul site-ului, bogate in ingrediente cat mai naturale, eventual crude, pentru a putea beneficia de intreaga gama de nutrienti, inclusiv de enzime, retete concepute astfel incat sa favorizeze digestia si tonusul si sa aibe calitati afrodisiace. Mai intai, va ofer un scurt istoric al sarbatorii cu specific romanesc, „Dragobetele”, pe care vi l-am scris dupa parcurgerea multor pagini care m-au impresionat constatand ca odata cu trecerea timpului, dragostea adevarata a ramas triumfatoare, invingand orice fel de obstacole.
Etimologia numelui sarbatorii, a fost indelung dezbatuta de etnologi si filologi. Exista si varianta ca acesta denumire ar fi de origine dacica provenind din cuvintele “trago” care insemna tap si “pede” care insemna picioare, pe motiv ca dacii ar fi celebrat o divinitate cu o astfel de infatisare in aceasta perioada a anului, spre sfarsitul lunii februarie. Cele mai multe variante sustin insa provenienta de origine slava a cuvantului Dragobete. O varianta ar fi ca provine de la sarbatoarea religioasa “Aflarea capului Sfantului Ioan Botezatorul”, care in limba slava este denumita Glavo-Obretenia, celebrata pe 24 februarie si care la noi a aparut in perioada Evului mediu sub diverse nume: Vobritenia, Rogobete, Bragobete, Bragovete. Alte variante sustin provenienta de la radacina cu semnificatia “drag” a mai multor cuvinte slave, dragu sau drugobrat (cumnat).
De remarcat este si o varianta a legendei babei Dochia, cea cu multe cojoace, important personaj din mitologia romaneasca care atribuie numele Dragobete fiului acesteia, pe care unele izvoare il descriu ca fiind un june frumos si nemuritor. Sarbatoarea este specifica zonei sudice a Romaniei (Oltenia, Muntenia si partial Dobrogea) si marcheaza inceputul primaverii, renasterea naturii, imperecherea pasarilor, apropierea, dragostea. In zilele noastre s-a extins pe tot cuprinsul tarii, facand concurenta sarbatorii cu specific occidental, Valentine’s Day, sarbatorita din ce in ce mai amplu si la noi in tara, pe 14 februarie. Dragobetele, ziua dragostei la romani, se celebreaza in fiecare an, pe 24 februarie, facand din aceasta zi un simbol al renasterii la viata, al inceputurilor, al tineretii vesnice, al iubirii.
Iata si suita de retete sanatoase, din care sa va inspirati pentru o astfel de zi speciala:
TURTA VEGANA, CU SFECLA ROSIE SI FULGI DE OVAZ
PIURE DE LINTE ROSIE, CU SFECLA SI SCHINDUF
APERITIV RAW VEGAN CU LEGUME SI FULGI DE OVAZ, PENTRU VALENTINE’S DAY
SMOOTHIE CU CAPSUNE, PENTRU VALENTINE’S DAY
SALATA DE MANGO, CU KIWI SI DOVLEAC
PRAJITURA RAW, CU PIURE DE MERE
BOMBOANE JELEU RAW, CU PORTOCALE SI PSYLLIUM
TORT RAW VEGAN DE CIOCOLATA NEAGRA
TRANDAFIRI DIN SFECLA ROSIE, CU EMULSIE DE HREAN, LA CUPTOR
INIMI INTEGRALE NEDOSPITE, CU SFECLA ROSIE, PENTRU DRAGOBETE