O reteta de paini integrale nedospite, cu contur stilizat de inima, asezonate cu dressing afrodisiac, perfecte pentru ziua dragostei.
INGREDIENTE:
– 250 g faina de ovaz macinata in moara cu pietre (am folosit de la Sanovita)
– 50 g sfecla rosie
– ½ lingurita de bicarbonat de sodiu
– un praf de sare de Hymalaia
– 110-120 ml apa, in functie de cat de hidratata este sfecla rosie
pentru dressing:
– o lingura rasa de hrean razuit fin
– 2 linguri de ulei de floarea soarelui, presat la rece
– ½ lingurita de cimbru macinat
– 2 linguri de suc de sfecla rosie
PREPARARE:
Se spala bine sfecla rosie, se curata si se razuieste fin, apoi se adauga peste faina de ovaz. Se mai alatura bicarbonatul de sodiu si sarea.
Se adauga apoi apa, cate 10 ml (eu am folosit o siringa), ametecand usor fara sa presam cu putere aluatul, pentru a se aerisi.
Apa se adauga in functie de cat de hidratata este sfecla rosie, pana se obtine o coca ce se desprinde de pe mana.
Se lasa acoperita 30 de minute, se imparte in 7 parti, care se intind apoi in foi subtiri, presarand faina pe aluat. Se decupeaza apoi, cu ajutorul unui cutit, forme stilizate, de inima.
Am obtinut astfel 8 inimi aproximativ egale ca marime si una mica (am folosit si aluatul ramas dupa formatare). Se coc in tava, in cuptorul incins, cam 3-5 minute pe fiecare parte, avand grija sa nu se arda. Intre timp se pregateste dressingul adunand intr-un bol hreanul razuit fin, uleiul de floarea soarelui presat la rece si cimbrul.
Se amesteca si se adauga si sucul de sfecla rosie.
Se scot din cuptor inimile si se acopera cu un prosop, astfel incat sa nu ajuga aerul la ele, pentru a nu se usca. Dupa racire, se umecteaza cu dressingul.
Se servesc imediat, iar daca se lasa pentru a doua zi, se pastreaza invelite.