Un piure concentrat, inmiresmat, bogat in nutrienti esentiali, pregatit si garnisit pentru “Valentine’s day”.
INGREDIENTE (pentru o portie):
– 250 gr linte rosie
– o felie de sfecla rosie (aprox. 60 gr)
– o ceapa rosie (aprox 110 gr)
– o foaie de dafin
– o lingurita de oregano
– o lingura de boia de ardei dulce
– o lingurita de cimbru
– 4 catei de usturoi
– 2 linguri ulei de floarea soarelui, presat la rece
– 4 linguri de suc de lamaie
– pudra de schinduf, dupa gust (din seminte de schinduf, rasnite)
– sare neiodata, dupa gust
PREPARARE:
Lintea se spala bine si se lasa la hidratat peste noapte, in apa rece, de trei ori volumul boabelor. Hidratata astfel, se fierbe foarte repede.
Se curata si se spala ceapa, apoi se toaca si impreuna cu lintea hidratata si cu foaia de dafin, se pun la fiert in 250 ml de apa cu putina sare, la foc mic. Dupa 10 minute, se intrerupe fierberea si se lasa la scurs, daca mai este cazul, apoi se plaseaza intr-un castron si se adauga oregano, boiaua de ardei dulce si cimbrul.
Se scoate foaia de dafin, se mixeaza ingredientele. Din sfecla se taie 2 fasii subtiri, din care de decupeaza inimioare. Restul de sfecla rosie se rade fin, apoi se adauga impreuna cu usturoiul pisat si cu uleiul de floarea soarelui presat la rece.
Se mixeaza din nou. Se adauga in final sucul de lamaie si pulberea de schinduf, se amesteca apoi se potriveste de sare .
Piureul astfel obtinut, se garniseste cu inimioarele din sfecla rosie si se pudreaza cu seminte de schinduf macinate.