SARMALE PENTRU TOATE GUSTURILE

decembrie 21, 2016 | CATEGORIA Mancaruri cu carne

Sarmalele sunt nelipsite din meniul traditional de Craciun al romanilor. Ele isi au originea in bucataria turca si s-au raspandit odata cu cucerirea de noi teritorii de catre Imperiul Otoman, extinzandu-se apoi prin intermediul altor natiuni. Astazi inafara de Balcani, Europa de Est si Asia Centrala, sarmalele sunt savurate in toata Europa, in Rusia si in Tarile Arabe, extinderea continuand datorita mijoacelor media, care expun retete culinare de pe tot mapamondul. Originea cuvantului sarma se afla evident in limba turca, in cuvantul “sarmak”, ce are semnificatia de rulou sau pachet, intrucat, ca mod de preparare sarmalele impun invelirea in diverse frunze a unei compozitii tocate. La sarmalele clasice, amestecurile tocate se realizeaza din carnuri cu orez sau alte cereale, la care se adauga condimete,  aceste amestecuri fiind grele pentru organism si defavorizand digestia. Exista si varianata amestecurilor vegetale din cereale cu legume, la care se adauga verdeturi si condimente pentru un plus de nutrienti si de savoare, acestea fiind mai usor digerabile. Frunzele in care sarmalele pot fi invelite sunt variate, insa cele mai renumite si mult asteptate la sarbatorile iernii, sunt cele in foi de varza murata. Se pot insa pregati si in alte frunze, conservate pe timpul iernii sau in frunze proaspete, cum ar fi cele de: vita de vie, stevie, potbal, hrean, etc.

Studiile moderne in nutritie recomanda consumul cu prudenta al sarmalelor cu carnuri, mai ales cand organismal este obosit si se ingreuneaza si mai mult procesul de digestie, dar incurajeaza consumul sarmalelor vegetariene, cu umpluturi variate, in frunze diverse, de sezon. Sunt tot mai apreciate si savurate sarmalele crud vegetariene (raw), care conserva nutrientii toturor ingredientelor si care pot capata gusturi si mirosuri tot mai incantatoare, in functei de combinarile amestcurilor si ale frunzelor folosite.

Selectia de sarmale de pe site-ul nostru, prezentata mai jos, sper sa va inspire in pregatirea meniului pentru Craciun cat si pe tot parcursul anului.

SARMALE CU CARNURI

1. SARMALE DIETETICE IN FOI DE VITA

sarmae-vita4

2. SARMALE IN FRUNZE DE POTBAL

sarmale-podbal-final

3. SARMALE IN FRUNZE DE VARZA DULCE

sarmale-varzadulce-finalok

4. SARMALE CLASICE

sarmale-clasice-finalok

5. SARMALE DE BERBECUT, CU HRISCA, IN FRUNZE DE HREAN

sarmaleberbecut-hrisca-frunzehrean-finalok

6. SARMALE CU PASAT SI CARNE DE PORC

sarmale-pasat-finalok

SARMALE VEGETARIENE

1. SARMALE VEGANE, CU NUCA

sarmale-nuca-finalok

2. SARMALE VEGANE, CU CIUPERCI SI PASAT

sarmale vegetariene, cu ciuperci si pasat

3. SARMELE VEGANE, CU OREZ INTEGRAL SI LEGUME

sarmale vegetariene, cu orez integral si legume

SARMALE RAW VEGAN

SARMELE CRUD VEGANE (RAW VEGAN)

sarmale crud vegetariene (raw vegan)

 

 

 

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *