Ravnitele sarmale, invelite in varza dulce, pregatite sanatos, intr-o reteta de vara, delicioasa.
INGREDIENTE (aproximativ 30 sarmale):
– o varza mare (aprox.1,25 kg)
– 250 gr pulpa de vita
– 250 gr fleica de porc
– 100 gr gusa afumata de porc
– o ceapa
– un morcov mare
– un ardei gras
– o legatura de marar verde
– ½ lingurita de ienibahar macinat
– 3 crengute de cimbru
– ½ lingurita de cimbru macinat
– 4 foi de dafin
– 4 rosii
– o lamaie mare (aprox. 150 gr)
– sare neiodata (roz de Himalaya), dupa gust
– 140 gr smantana degresata (12%), optional
– ardei iute, optional
PREPARARE:
Se curate de impuritati si se spala varza, apoi se desfac frunzele, li se indeparteaza cotoarele, si se oparesc in apa clocotita cateva secunde, sa se inmoaie, pentru a capata maleabilitate. Se spala carnea, apoi se toaca pulpa de vita si fleica de porc, iar afumatura se taie fasii subtiri. Ceapa, morcovul si ardeiul se spala, se curata, apoi ceapa se rade pe razatoarea mare, morcovul pe cea mica, iar ardeiul se toaca. Se adauga mararul spalat si tocat marunt, apoi se asezoneaa cu sarea si ienibaharul.
Se amesteca bine pentru omognizare si din compozitia obtinuta se ia cate o ligurita plina si se aseaza pe foile de varza taiate cat mai uniform ca suprafata, apoi se impaturesc strangandu-se la capete si roluindu-se.
La baza recipientului in care se fierb, se asterne un rand de varza tocata, apoi se insira sarmelele in cercuri concentrice. Printre ele se adauga cimbrul macinat si crengutele de cimbru, foile de dafin, afumatura si rosiile spalate si date pe razatoarea mare.
Se completeaza cu apa, se lasa sa fiarba la temperatura moderata, pana cand sunt patrunse complet. Se intrerupe fierberea, se asteapta sa mai scada temperature si se poate adauga sucul de lamaie. Se potrivesc eventual de sare, se portioneaza si se pot servi cu adaos de smanatana degresata, felii de lamaie si ardei iute.