Bine cunoascuta si mult ravnita reteta a copilariei, pregatita in maniera sanatoasa, fara prajeala, cu minimum de grasimi, cu ardei gras si bulion natural.
INGREDIENTE:
– 2-3 verze murate (in functie de marimea frunzei)
– 500 gr pulpa de vita
– 800 gr fleica de porc
– 4 linguri spartura de orez (arata mai fina in compozitia umpluturii)
– 400 gr ceapa (aprox.4 cepe potrivite)
– 3 ardei grasi
– 6 linguri de bulion
– 5 foi de dafin
– o lingurita boia de ardei dulce
– cimbru uscat, dupa gust
– piper negru macinat, dupa gust
– sare neiodata, dupa gust
PREPARARE:
Carnurile se spala bine, se scurg si se toaca. Se asezoneaza cu ceapa spalata, curatata si data pe razatoare, cu boiaua de ardei dulce si cu cimbru, sare si piper, dupa gust.
Se adauga si orezul bine spalat, apoi se amesteca bine compozitia pentru omogenizare si pentru intrepatrunderea aromelor. Varza se spala, se desface in foi si se lasa la desarat in apa rece, daca este cazul. Apoi fiecare foaie se curate de cotoare si se taie in bucati, in functie de marimea dorita a sarmalelor. Pe fiecare frunza de varza, se plaseaza cu lingurita cate o portioara din compozitie si se formeaza sarmalele, avand grija sa se roluiasca impachetand bine capetele, pentru a nu se desprinde in timpul fierberii.
In recipientul pentru fiert, se aseaza la baza un strat de varza tocata peste care se presara cimbru, apoi in straturi succesive sarmalele, intre fiecare strat plasand bulionul, ardeii grasi spalati, curatati si taiati fasii, apoi foile de dafin.
La final, se completeaza cu inca un strat de varza tocata si putin cimbru, apoi se adauga apa, cat sa treaca peste intregul ansamblu, care se fierbe pana cand se patrunde si emena mult asteptatul miros imbietor. Pentru iubitorii picanteriilor, se servesc cu ardei iute.