Naut cu savoare aparte, aromat intens cu ghimbir proaspat razuit si flori parfumate de zambila.
INGREDIENTE:
– 150 g naut
– o ceapa
– un morcov
– ½ radacina de patrunjel
– un ardei
– 2 cm radacina de ghimbir
– o lingura de ulei de masline extravirgin
– o lamaie
– o lingurita de cimbru macinat
– o foaie de dafin
– sare roz de Himalaya (dupa gust)
– florile unei zambile
PREPARARE:
Se lasa nautul la inmuiat peste noapte in apa si se strecoara, Se adauga peste boabele inmuiate alta apa si se lasa la fiert pana se patrund boabele, apoi se strecoara din nou. Se curata ceapa, se spala si se marunteste, se curata radacinile de morcov si de patrunjel, cat si ardeiul, apoi se spala bine si se toaca toate marunt.
Se pun la fiert in apa, iar cand sunt aproape patrunse se adauga boabele fierte de naut, se mai lasa cateva clocote, apoi se intrerupe fierberea si se adauga cimbrul macinat si foaia de dafin.
Se lasa vasul acoperit sa se intrepatrunda aromele, iar cand temperatura scade cat sa poata fi servit, se adauga uleiul de masline presat la rece, se potriveste de sare, se adauga si sucul lamaiei, iar dupa portionare, fiecare portie se asezoneaza cu ghimbirul razuit fin si florile comestibile ale zambilei.