O reteta clasica preparata in maniera sanatoasa, cu orez integral (varianta mai bogata nutritiv a acestei cereale) si cu legume, asezonate cu mirodenii si verdeata, pentru un gust ideal.
INGREDIENTE (pentru aproximativ 40 de bucati):
– 2 verze murate
– 120 gr orez integral (am folosit Riso Vital Riso Scotti)
– 500 gr ciuperci brune
– o ceapa
– un morcov (aprox. 75 gr)
– 2 felii de telina (aprox. 75 gr)
– un ardei (am folosit conservat sanatos, cu sare)
– 2 linguri de ulei de floarea soarelui presat la rece
– o lingurita de cimbru macinat
– 3 crengute de cimbru
– ½ lingurita de piper negru, macinat
– 4 foi de dafin
– 500 ml de suc de rosii
– o legatura de marar verde
– sare de ocna, optional
PREPARARE:
Se spala bine orezul si se lasa cateva ore (minim 3) la hidratat, apoi se scurge de apa. Se curata ceapa, se toaca si se fierbe lent, cu 2 dintre foile de dafin, in 150 ml apa, cateva minute, pana se evapora toata apa. Se spala bine si se curata ciupercile, morcovul si telina, ciupercile se toaca marunt, iar morcovul si telina se razuiesc fin, apoi impreuna cu orezul inmuiat si cu ardeiul conservat tocat, se adauga peste ceapa.
Se toarna inca 600 ml apa, apoi uleiul si se lasa sa fiarba intreg amestecul, pana se inmoaie si se hidrateaza. Se lasa sa se raceasca, timp in care se pregatesc foile de varza, apoi amestecul se asezoneaza cu cimbrul, cu piperul si cu mararul bine spalat si tocat fin. In foile de varza curatate de cotoare si taiate, se pozitioneaza cate o lingura din amestec, apoi acestea se ruleaza, adunand marginile catre centru, pentru a tine compozitia compacta, rezultand saramele impaturite.
La baza vasului in care se fierb se asterne varza murata tocata, apoi se incepe asezarea sarmalelor in cerc, iar printre ele se plaseaza crengutele de cimbru, celelelate doua foi de dafin si se toarna sucul de rosii.
Se mai adauga apa, cat sa acopere intreg ansamblul, apoi se fierb, pana se patrund. Se servesc calde sau la temperatura camerei sunt la fel de aromate.