O reteta cu ingrediente naturale, pregatita corect, bogata in nutrienti complecsi, in special in proteine vegetale si fibre, si cu adaos la fiecare portie, la servire, de acizi grasi de tip omega, din uleiul de masline extravirgin presat la rece.
INGREDIENTE:
– o varza murata mare
– 175 gr orez brun
– 175 gr ciuperci champignon
– 125 gr pasat (porumb macinat grosier)
– o ceapa mare (aprox. 20 gr)
– un morcov (aprox. 60 gr)
– o felie de telina (aprox. 35 gr)
– o legatura de marar
– o lingurita de piper negru macinat.
– 450 ml suc de rosii
– 2 linguri de cimbru macinat
– 4 foi de dafin
– ulei de masline extravirgin, dupa gust
– sare neiodata, dupa gust
PREPARARE:
Se spala bine pasatul in multe ape, apoi impreuna cu orezul clatit, se lasa 10 minute la inmuiat, timp in care se curata, se spala si se toaca ciupercile si ceapa. Se strecoara pasatul si oezul apoi se aduna intr-un vas.
Se acopera cu apa de trei ori volumul lor, apoi se fierb in cateva clocote. Se intrerupe fierberea si se lasa vasul acoperit, cam un sfert de ora, pentru ca orezul si pasatul sa absoarba toata apa. Intre timp, se pregatesc frunzele de varza pentru sarmale, decupandu-le cotoarele si taindu-le la dimensiuni in functie de marimea dorita a sarmalelor. Compozitia de sarmale se definitiveaza adaugand peste ingredientele fierte, morcovul si telina, spalate si rase fin, mararul spalat si tocat, apoi piperul macinat si sarea.
Se amesteca bine pentru omogenizare, apoi se formateaza sarmalele invelind in foile de varza pregatite, cate putin din compozitie, impaturindu-le cu grija.
Se aseaza in vasul pentru fiert, tapetand baza cu-n start de varza tocata, apoi plasand sarmelele una langa alata, circular, printre ele presarand cimbrul, foile de dafin si adaugand sucul de rosii.
Se adauga apa, cat sa le acopere, apoi se fierb, pana se patrund bine. La servire, fiecare portie se imbogateste cu ulei de masline extravirgin, presat la rece, dupa preferinta, evitand astfel fierberea acestuia, pentru a-si pastra toti nutrientii intacti.