octombrie 19, 2015
Organismul uman este construit perfect pentru prelucrarea si asimilarea substantelor hranitoare din natura, cu conditia ca acestea sa fie cat mai putin procesate si fie consumate in cantitati moderate. In acest fel se evita excesele alimentare si obsesia pentru un anume tip de aliment, care consumat in cantitati mari, aduce dezechilibre in organism.
Dulciurile (zaharurile) sunt indispensabile organismului si sunt sanatoase atunci cand se consuma in forma lor naturala prezenta in fructe, legume si produse lactate si anume glucoza, zaharoza, fructoza, lactoza si maltoza. Procesarea lor, rafinarea, este o forma daunatoare organismului, creeaza dependenta, iar consumul in exces epuizeaza pancreasul, fortandu-l sa secrete o cantitate mare de insulina intr-un timp scurt, determinand aparitia diabetului de tip 2, cresterea colesterolului, a bolilor cardiovasculare si a obezitatii, fatale pentru organism, daca nu sunt depistate si corectate in timp util. Dulciurile naturale, sanatoase, care contin zaharul in forma sa naturala sunt energizante, indispensabile functionarii corecte a creierului si contin si alte substante care ajuta la digestia corecta a glucidelor. Zaharul rafinat poate fi inlocuit cu succes de fructe foarte dulci, ca smochine, curmale, banane sau de legume ca morcov, sfecla rosie, dovleac. Alti inlocuitori ai zaharului sunt extractul de stevia rebaudiana, mult mai dulce decat acesta, mierea naturala de albine, din fructe, flori sau arbori, siropul de artar sau de agave, sucul de trestie integral, deja cunoscute si prezente in magazinele cu specific naturist.
Iata cateva retete cu dulciuri santoase, expuse pe site-ul nostru, care va pot satisface nevoia de dulce fara riscuri, usor de pregatit, datorita utilizarii ingredientelor dulci, in stare cat mai naturala:
1. MOUSSE RAW, CU ALUNE DE PADURE SI CAFEA VERDE
2. PRAJITURA CRUD VEGETARIANA (RAW), PENTRU COPII
3. BAUTURA ANTIOXIDANTA, CU FRUCTE DE CACTUS
4. PRAJITURA CRUD VEGETARIANA, CU STRUGURI
5. CREMA CRUDA, CU SMOCHINE SI PHYSALIS
6. NECTAR DE DUDE NEGRE SI GRAPEFRUIT
7. MERE VERZI, CU GRAPEFRUIT SI PUDRA DE CARDAMON
8. SMOCHINE CU SOS PICANT DE PIERSICI
9. BOMBOANE RAW, CU FLORI DE SALCAM
10. AVOCADO, CU FRISCA DE CAJU SI MUSCATA PARFUMATA
11. SUC DE STRUGURI, CU CEAI DE CICOARE VERDE
12. DULCEATA DE PRUNE, CU NUCA SI SCORTISOARA (FARA ZAHAR)
13. LAPTE DE MIGDALE