O reteta veche de dulceata fara adaos de zahar, din prune brumarii, dulci si bogate in fibre si antioxidanti, o sursa de dulce natural, pentru momentele de rasfat, sanatoase.
INGREDIENTE (se multiplica proportional, in functie de cantitatea de prune):
– 2 kg prune brumarii (sa nu fie moi, pentru a ramane cat mai intregi)
– 20 nuci
– 2 lingurite de scortisoara macinata
PREPARARE:
Prunele se spala bine si se curata de samburi.
Se pun la fiert, amestecand continuu, pana cand isi lasa din sucul lor, astfel incat sa nu se prinda de vas.
Se lasa apoi la fiert domol, amestecand din cand in cand, pana incepe sa scada sucul format, apoi se amesteca din nou continuu pana scade sucul, usor, ca jumatatile de prune sa ramana cat mai intregi. Se adauga miezul nucilor, intreg sau pisat, dupa preferinta, cat si praful de scortisoara.
Se amesteca bine, se portioneaza in borcane sterilizate, apoi se lasa in cuptorul incins, cam 10 minute, fara capac, pana dulceata prinde crusta. Se sigileaza borcanele, apoi se pot pastra mult timp, la rece.