august 31, 2015
Doriti sa va imbogatiti dieta cu grasimi sanatoase?
Consumati uleiuri vegetale, presate la rece, ce contin grasimi sanatoase pentru organism, adica nesaturate (in special polinesaturate). Acestea sunt bogate in acizi grasi, vitamin, minerale si antioxidanti, in proportii diferite, in functie de plantele din care provin. Ele constituie oaze de sanatate, avand o actiune extrem de benefica asupra organismului, enumerand aici pastrarea indelungata a tineretii, prin mentinerea sistemului cardiovascular si al celui gastro-intestinal la cote maxime, functionarea in conditii optime a creierului, asigurand totodata si o piele catifelata.
Uleiurile presate la rece sunt obtinute prin presare mecanica a semintelor, la o temperature inferioara, pana la 50 grade C, pastrandu-si astfel nealterate proprietatile nutritive, nefiind rafinate chimic. Ele se folosesc in preparate ce nu necesita prelucrare termica (salate, dressing-uri, sosuri) sau se pot adauga in preparate fierte, dupa ce procesul de fierbere s-a incheiat, iar temperatura a scazut sub 40 de grade C.
Cele mai renumite uleiuri presate la rece sunt: uleiul de masline, de canepa, de rapita (canola), de nuci, de arahide, de susan, de floarea soarelui, de dovleac, de avocado. Aceste uleiuri din seminte, pot constitui baza unor uleiuri din plante, care sunt lasate la macerat in aceste uleiuri, in jur de 14 zile, obtinad astfel adevarate elixiruri cu propreitati hranitoare si tamaduitoare, mult superioare pentru organismul celor ce le consuma.
Pentru pastrarea indelungata a uleiurilor, este indicat ca acestea sa fie depozitate in spatii intunecoase si uscate, in recipiente de sticla, de preferinta inchise la culoare, sau recipiente metalice, inchise ermetic.
Iata cateva retete din cuprinsul site-ului nostrum, care sa va inspire in utilizarea corecta a uleiurilor presate la rece:
1.SALATA DE CRUDITATRI, CU ULEI SI SEMINTE DE IN
2.MINI MOZZARELLA, CU CRUDITATI SI ULEI DE RAPITA
4.ICRE DE CHIA, CU ULEI DE PATLAGINA
5.CIORBA DE DOVLEAC, CU ULEI SI SEMINTE DE CANEPA
6.FASOLE PASTAI CU LEGUME CRUDE SI ULEI DE FLOAREA SOARELUI
8.FICAT DE PORC, PICANT, CU ULEI DE SAPUNARITA
9.FRIGARUI DE BERBECUT CU MIRODENII SI ULEI DE ARAHIDE
10.SANDVIS DIN CARTOF, CU LEGUME, SUSAN SI ULEI DE ARAHIDE
11.TOCANA VEGETARIANA, DE DOVLECEI, CU ULEI DE MASLINE