ULEIURILE COMESTIBILE, VEGETALE, PRESATE LA RECE

august 31, 2015

uleiuri vegetale comestibile, diverse

Doriti sa va imbogatiti dieta cu grasimi sanatoase?

Consumati uleiuri vegetale, presate la rece, ce contin grasimi sanatoase pentru organism, adica nesaturate (in special polinesaturate). Acestea sunt bogate in acizi grasi, vitamin, minerale si antioxidanti, in proportii diferite, in functie de plantele din care provin. Ele constituie oaze de sanatate, avand o actiune extrem de benefica asupra organismului, enumerand aici pastrarea indelungata a tineretii, prin mentinerea sistemului cardiovascular si al celui gastro-intestinal la cote maxime, functionarea in conditii optime a creierului, asigurand totodata si o piele catifelata.

Uleiurile presate la rece sunt obtinute prin presare mecanica a semintelor, la o temperature inferioara, pana la 50 grade C, pastrandu-si astfel nealterate proprietatile nutritive, nefiind rafinate chimic. Ele se folosesc in preparate ce nu necesita prelucrare termica (salate, dressing-uri, sosuri) sau se pot adauga in preparate fierte, dupa ce procesul de fierbere s-a incheiat, iar temperatura a scazut sub 40 de grade C.

Cele mai renumite uleiuri presate la rece sunt: uleiul de masline, de canepa, de rapita (canola), de nuci, de arahide, de susan, de floarea soarelui, de dovleac, de avocado. Aceste uleiuri din seminte, pot constitui baza unor uleiuri din plante, care sunt lasate la macerat in aceste uleiuri, in jur de 14 zile, obtinad astfel adevarate elixiruri cu propreitati hranitoare si tamaduitoare, mult superioare pentru organismul celor ce le consuma.

ulei vegetal comestibil

Pentru pastrarea indelungata a uleiurilor, este indicat ca acestea sa fie depozitate in spatii intunecoase si uscate, in recipiente de sticla, de preferinta inchise la culoare, sau recipiente metalice, inchise ermetic.

uleiuri vegetale comestibile

Iata cateva retete din cuprinsul site-ului nostrum, care sa va inspire in utilizarea corecta a uleiurilor presate la rece:

 

1.SALATA DE CRUDITATRI, CU ULEI SI SEMINTE DE IN

salata de cruditati cu ulei si seminte de in

2.MINI MOZZARELLA, CU CRUDITATI SI ULEI DE RAPITA

minimozarella cu cruditati si ulei de rapita

3.ULEI DE PATLAGINA

ulei de patlagina

4.ICRE DE CHIA, CU ULEI DE PATLAGINA

icre de chia, cu ulei de patlagina

5.CIORBA DE DOVLEAC, CU ULEI SI SEMINTE DE CANEPA

ciorba de dovleac, cu ulei si seminte de canepa

6.FASOLE PASTAI CU LEGUME CRUDE SI ULEI DE FLOAREA SOARELUI

fasole pastai cu legume crude si ulei de floarea soarelui presat la rece, portie

7.ULEI DE SAPUNARITA

ulei de sapunarita

8.FICAT DE PORC, PICANT, CU ULEI DE SAPUNARITA

ficat de porc, picant, cu ulei de sapunarita

9.FRIGARUI DE BERBECUT CU MIRODENII SI ULEI DE ARAHIDE

frigarui de berbecut cu legume, mirodenii si ulei de arahide

10.SANDVIS DIN CARTOF, CU LEGUME, SUSAN SI ULEI DE ARAHIDE

sandvis din cartof, cu legume, seminte crude de susan si ulei de arahide

11.TOCANA VEGETARIANA, DE DOVLECEI, CU ULEI DE MASLINE

tocana vegetariana, de dovlecei, cu ulei de masline, luminata

 

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

    Evenimente Recente