Un aperitiv, o gustare sau o garnitura hranitoare, cu dulceata pastailor de fasole fierte si a legumelor crude, imbogatite cu antioxidantii si grasimile sanatoase din uleiul de floarea soarelui presat la rece.
INGREDIENTE (pentru 6 portii):
– 500 gr pastai de fasole galbena
– 3 cepe mari
– 2 morcovi
– 2 ardei grasi
– 2 rosii mari
– 2 castraveti mici
– un ardei iute, lung
– 1/2 legatura de patrunjel verde
– 4 linguri de ulei de floarea soarelui, presat la rece
– sare, dupa gust
– usturoi pisat si/sau piper negru macinat, dupa gust (optional)
PREPARARE:
Pastaile de fasole se curata, se spala bine si se pun al fiert in apa cu un praf de sare. Intre timp se spala legumele si patrunjelul, apoi se curata. Cepele, morcovii si castravetii se dau pe razatoarea mare, ardeii se taie fasii lungi, patrunjelul se toaca, iar ardeiul iute si rosia se taie rondele. Cand fasolea este patrunsa se intrerupe fierberea, se strecoara si pe platoul de servit se aseaza un strat de pastai de fasole, peste el un strat de ceapa, apoi unul de morcovi si unul de castraveti.
Se presara un praf de sare si jumatate din cantitatea de ulei, apoi se continua cu asezarea fasiile de ardei, a rondelele de ardei iute si a celor de rosie.
Se acopera cu restul de pastai de fasole, peste care se presara patrunjel verde, putina sare si restul de ulei de floarea soarelui presat al rece.
Se introduce intreg ansamblul la frigider, sau se portioneaza la temperatura camerei si se serveste ca atare, sau cu piper negru macinat si/sau usturoi pisat, in functie de cat de picant se prefera.
Important este ca se poate consuma perfect fara paine, fiind suficient de consistent.