iulie 13, 2018
Rosiile, ce asezoneaza estetic si nutritiv variante inepuizabile de salate, care imbogatesc crud supe racoroase pe timp de vara si care sunt vedete in sosuri versatile si inegalabile ca gust, aceste fructe-leguma se recomanda tuturor varstelor, pe tot parcursul anului, mai ales ca pot fi conservate sanatos.
Rosiile sunt considerate surse importante de vitamina A, C, K, acid folic si potasiu, insa toate celelalte substante ce le compun sunt esentiale unei diete sanatoase. Rosiile mai contin vitamine din complexul B, magneziu, fosfor si cupru, grasimi sanatoase, precum si fibre, au un continut redus de sodiu si calorii putine, ceea ce le recomanda in diete.
Un beneficiu important al consumului de rosii il reprezinta stimularea hormonului numit leptina, care regleaza apetitul. Consumul de rosii mentine sanatatea pielii si a parului, ajuta la imbunatatirea vederii, la intarirea oaselor, la reglarea nivelului glicemiei in sange si a metabolismului, a nivelului de colesterol bun, ajuta organismul in procesul de detoxifiere. Rosiile sunt un protector cardiovascular, sunt anticancerigene, previn deteriorarea AND-ului si incetinesc procesul de imbatranire. Toate aceste calitati se datoreaza si continutului ridicat de licopen prezent in rosii, un pigment carotenoid, pentru care sunt renumite. Licopenul este un antioxidant puternic care protejeaza celulele de stresul oxidativ si intareste membranele celulare. Astfel, el anihileaza oxigenul atomic cat si radicalii peroxid si protejeaza stratul lipidic al celulelor. Fata de alte fructe si legume rosii, rosiile contin licopen in cantitate de 300-400 mg/kg.
Studiile in domeniul alimentar sustin ca licopenul este “solubil in grasimi, iar prin fierbere, respective gatire, isi sporeste cantitatea de pana la 5 ori”.
Rolul acestui articol este de a atrage atentia asupra modului in care trebuie inteleasa aceasta gatire sau fierbere. Este vorba mai degraba de o incalzire, prin care se poate obtine cantitatea ideala de licopen, conservand totodata atat mineralele cat si vitaminele din rosii. Citind mai multe articole de nutritie in care se vorbea despre dieta mediteraneana, am observant ca in alimentatia populatiei celei mai longevive din zona, erau prezente rosiile deshidratate natural, prin uscare la soare, adica la o temperature de 40-45 de grade C, procedeu prin care sa-si conserve toate proprietatile nutritive, nealterand constituentii, ca la uscarea in cuptor sau alte instalatii ce functioneaza la temperaturai mai mari. De asemenea prin conservarea in ulei de masline extravirgin presat la rece, sursa de grasimi in care licopenul este solubil este una sanatoasa, bogata in acizi grasi esentiali. Trebuie evitate sursele de grasimi saturate ca cele animale, cat si uleiurile vegetale hidrogenate, surse in care daca rosiile deshidratate sunt incalzite, se incarca cu calorii goale, cu colesterol nociv si acroleina.
Am inscris, in tabelul de mai jos, calculul principalelor valori nutritionale (calorii, proteine, lipide, carbohidrati si fibre) pentru patru stari alimentare a 100 g de rosii.
100 g aliment | Calorii | Proteine | Lipide | Carbohidrati | Fibre |
Rosii crude | 18 | 0,9 | 0,2 | 3,9 | 1,2 |
Rosii congelate | 12 | 1,6 | 0,3 | 7,3 | 1,9 |
Rosii uscate la soare | 179 | 4 | 5 | 10,6 | 9 |
Rosii uscate fortat, la temperatura inalta | 258 | 14,1 | 7,5 | 55,8 | 12,3 |
Se observa ca, luand ca referinta valorile nutritionale ale rosiilor crude (cel mai putin calorice), prin congelare acestea devin mai calorice si-si sporesc aproximativ proportional ceilalti indicatori, dar prin uscare, valorile oscileaza in functei de metoda aleasa. Rosiile uscate rapid, la temperatura inalta sunt foarte calorice si au crescuta mult valoarea carbohidratilor fata de ceilalti constituenti. Rosiile uscate la soare, sunt mai incarcate caloric decat cele crude, dar mai putin calorice decat cele uscate rapid, in plus energia acestora este una solara, benefica. Se remarca si o crestere proportionala a valorilor constituentilor nutritivi, ceea ce recomanda ca intotdeauna trebuie sa alegem variantele naturale, pentru conservarea sanatoasa a alimentelor.
Va las in compania catorva retete din cuprinsul site-ului, preparate astfel incat sa beneficiati de bogatia nutritiva a rosiilor uscate:
PASTE INTEGRALE, CU GERMENI SI ROSII USCATE
CIORBA VEGANA, CU ROSII USCATE SI CAPERE
LINTE VERDE, CU ROSII USCATE (CU USTUROI SI BUSUIOC)
PASTA DE TELINA, CU MASLINE SI ROSII USCATE DESHIDRATATE, PENTRU HALLOWEEN