PRAJITURA CLOPOTEL, CU DOVLEAC, DIN ALUAT INTEGRAL CU LAPTE DE MIGDALE

decembrie 4, 2017 | CATEGORIA Dulciuri

prajitura cu dovleac, din aluat integral cu lapte de migdale, portionata

O prajitura fina, cu aluat subtire si cremos, cu umplutura dulce natural, fara zahar, aromata si distinsa, pentru sarbatori.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 350 g faina integrala de grau

– 250 ml lapte de migdale (din 125 g migdale hidatate peste noapte si blenduite cu 300 ml apa)

– o lingura seminte de in (rasnite si amestecate cu 4 linguri de apa, pentru a lega aluatul)

– coaja unei lamai

– o lingura scortisoara macinata

– un praf de sare neiodata

Pentru umplutaura:

– un dovleac placintar mic

– 3 linguri pulpa de migdale

– 2 linguri scortisoara macinata

– sucul unei lamai

Pentru garnisit:

– pudra bio de catina

 

PREPARARE:

Se hidrateaza migdalele minim 5 ore si apoi se blenduiesc cu apa, obtinand un lapte cremos si aromat, dupa reteta. Pulpa se pastreaza. Se spala bine, se taie si se curata de samburi dovleacul, apoi se razuie, se incalzeste pe foc, amestecand incontinuu sa nu se prinda de cratita, pentru a se deshidrata suficient astfel incat sa nu umezeasca aluatul si sa-l impiedice sa se coaca. In cazul dovlecilor placintari aceasta operatie este rapida intrucat nu sunt apatosi si sunt si foarte dulci, nemaifiind nevoie de adaos de zahar. Se prepara umplutura pentru prajitura adaugand dovleacului pregatit pulpa de migdale, pudra de scortisoara si sucul lamaiei.

ingrediente pentru umplutura oentru prajitura cu dovleac din aluat integral cu lapte de migdale

Pentru prepararea aluatului i se adauga fainii integrale liantul vegetal (semintele rasnite de in inmuiate in 4 linguri de apa, ca in reteta). Se adauga apoi coaja lamaiei si spudra de scortisoara si se toarna putin lapte de migdale.

ingrediente pentru aluat prajitura cu dovleac din aluat integral cu lapte de migdale

Se incepe framantarea si se adauga din lapte, putin cate putin, pana se incorporeza tot in aluat. Se imparte aluatul in doua parti si se intand 2 foi subtiri, in forma dreptunghiulara, intre care se plaseaza umplutura de dovleac, avand grija sa se lase de-a lungul conturului o zona neumpluta.

aluat si umplutua pentru prajitura cu dovleac din aluat integral cu lapte de migdale

Se decupeaza in forma de clopotel si se aduna capetele pentru a putea prinde bine umplutura sa nu iasa din aluat. Restul de aluat rezultat din decupatura, se poate modela ca beteala sau funda, cu care se poate garnisi clopotelul dupa imaginatie.

prajitura cu dovleac din aluat integral cu lapte de migdale, modelata pentru copt

Se aseaza apoi in tava pentru cuptor, pe hartie de copt si se introduce in cuptorul incins la 180 de grade Celsius. Se micsoreaza temperatura la 150 de grade Celsius si se lasa circa 15-20 de minute pana se coace si se rumeneste usor. Se scoate din cuptor si se acopera cu un prosop umed. Dupa racire se garniseste cu praf de catina bio care asezoneaza gustuldulce aromat al prajiturii cu o nota acrisoara.

prajitura cu dovleac, din aluat integral cu lapte de migdale

Se poate apoi portiona si servi.

prajitura cu dovleac, din aluat integral cu lapte de migdale, portionata

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *