Un piure foarte placut la gust si hranitor, cu carbohidrati de calitate, preparat dupa reteta de humus clasic cu tahini (pasta de susan).
INGREDIENTE:
– 250 g linte verde
– 3 linguri tahini (pasta de susan)
– 2 linguri ulei de susan, presat la rece
– o lingurita boia de ardei dulce
– o lingurita de curcuma (pudra de turmeric)
– 4-5 catei de usturoi
– o lamaie
– patrunjel verde, dupa gust
– sare de ocna, dupa gust
Pentru tahini (preparat dupa reteta):
– 50 g seminte de susan
– 25 ml ulei de susan
– un praf de sare
PREPARARE:
Se spala bine boabele de linte verde, apoi se lasa la hidratat (5,6 ore sau peste noapte), pentru a usura si scurta durata fieberii.
Se fierb in apa cu un praf de sare, cca 10 minute, apoi se scurg, avand grija sa se opreasca un pahar din cantitatea de supa astfel obtinuta (intrucat ar putea fi nevoie pentru diluarea piureului).
Se blenduiesc cu un blender de mana boabele fierte de linte, cateii de usturoi curatati si spalati, sucul lamaiei, cat si celelalte ingrediente adaugate, pana la consistenta dorita. Daca este nevoie se adauga din supa oprita. Humusul astfel obtinut, se garniseste dupa gust, cu patrunjel verde, boia de ardei dule, iar pentru doritorii de humus cremos, pot adauga si putin ulei de presat la rece.