O reteta speciala care poate garnisi mesele sarbatorilor de iarna, constituind o baza nutritiva ce se poate servi cu diverse sosuri dulci sau picante si cu diverse piureuri sau supe creme de legume si verdeturi.
INGREDIENTE:
– 300 g ciuperci
– 4 linguri de drojdie inactiva
– o lingura pulpa de caju
– o legatura de marar verde (am folosit 4 linguri de marar uscat)
– o lingurita de ienibahar macinat
– un praf de chilli (optional)
Pentru aluat:
– 300-350 gr faina integrala de grau (plus 3 linguri pentru modelare)
– 75 g caju crud inmuiat minim 5 ore, apoi blenduit cu 250 ml apa
– o lingura seminte de in rasnite si inmuiate in 4 linguri de apa
– un praf de sare
Pentru garnisit
-2 linguri pulpa de caju
-o lingura radacina de hrean razuita
– un praf de sare
PREPARARE:
Se spala bine ciupercile, li se desprind piciorusele de palariute si apoi se frig pe gratar.
Se lasa sa se raceasca, timp in care din ingredientele pentru aluat, se prepara unul vegetal integral nedospit, urmarind pasii retetei. Am marit putin cantitatea de faina fata de reteta initiala de aluat, pentru a sustine compozitia cu ciuperci. Dupa ce s-au racorit, ciupercile se plaseaza in robotul de bucatarie, impreuna cu ienibaharul, cu pulpa de caju, cu mararul si drojdia inactiva.
Dupa ce se maruntesc in robot, ciupercile preparate se alatura aluatului vegetarian framantat. Pentru cine prefera gustul picant se poate adauga si pudra de chilli.
Se framanta ciupercile in aluat pentru omogenizare, apoi se intinde aluatul circular, cu grosimea cam de 1,5 cm si se plaseaza deja pe hartia de copt pentru a fi mai usor de modelat si de asezat in tava pentru cuptor. Se aplica apoi 5 crestaturi pe marginile sale, mai adanci, iar intre acestea, alte 5 mai scurte. Urmeaza ca marginile crestaturilor mai scurte sa se plieze spre crestaturile mai adanci:
In final aluatul seamana cu o forma stilizata a unui fulg de nea.
Se plaseaza apoi cu hartia in tava cuptorului si se introduce in cuptorul incins la 180 de grade Celsius, unde zaboveste la 150 de grade, cam 15-20 de minute, pana se coace si se rumeneste usor. Intre timp se razuie hreanul si se alatura pulpei de caju.
Se adauga sarea si se amesteca, obtinand un amestec hranitor, picant si cremos. Dupa ce se scoate aluatul cu ciuperci din cuptor, se acopera cu un servet ud cam 15 minute si apoi se acopera cu amestecul picant.