O ciorba consistenta si cremoasa, fara lactoza, cu gust intens aromat, excelenta pentru mesele festive.
INGREDIENTE:
– o ceapa
– 3-4 morcovi
– o radacina de pastarnac
– o radacina de patrunjel
– un ardei
– 2 rosii
– o ramura cu frunze de telina
– o lingurita (rasa) de ienibahar macinat
– 2-3 linguri de tarhon conservat in otet din vin (se poate folosi si proaspat)
– sare neiodata, dupa gust
Pentru laptele de migdale:
– 100 g migdale crude
– 750 ml apa
PREPARARE:
Se lasa la hidratat peste noapte migdalele. Se curata si se spala bine ceapa, apoi se spala si curata si radacinoasele.
Se toaca ceapa si se taie julien radacinoasele (in felul acesta ciorba capata aspect consistent), apoi se fierb in apa pana se patrund. Intre timp se spala rosiile si ardeiul, se razuiesc grosier rosiile, iar ardeiul se toaca, apoi impreuna cu frunzele de telina (bine spalate si tocate), se adauga la fiert, in ciorba.
Cand sunt toate patrunse, se intrerupe fierberea, se scurg migdalele de apa, apoi se pregateste laptele de migdale dupa reteta. Dupa ce temperatura ciorbei scade in jur de 40 grade Celsius, se adauga laptele de migale astfel incat sa-si pastreze toate proprietatile nutritive. Se poate adauga si pulpa migdalelor, obtinand astfel consistenta portiei din imagine, bineinteles cu fibrele aferente. Se amesteca toate bine si se potriveste totul de sare, apoi dupa ce se portioneaza, se asezoneaza fiecare portie cu tarhonul tocat si ienibaharul macinat.