O “zama” specific ardeleneasca, cu gustul natural dulceag al ingredientelor vegetale folosite, asezonate aromat si usor picant, cu ierburi si usturoi.
INGREDIENTE:
– 150 g varza
– 450 g fasole verde
– o ceapa mare
– 2 morcovi
– 2 ardei
– 2-3 rosii
– o lingurita de cimbru uscat
– o legatura de patrunjel verde
– 5-7 catei de usturoi
– o lingura de ulei de floarea soarelui, presat la rece
– sare de ocna, dupa gust
PREPARARE:
Se spala bine varza si pastaile de fasole, varza se toaca marunt, iar fasolea se curata de capetele cu tulpini.
Ceapa cat si morcovii, toate bine spalate si curatate, se toaca, apoi se fierb in apa cu un praf de sare, cam 5 minute, dupa care se adauga la fiert pastaile de fasole, varza si ardeii bine spalati si tocati. Cand sunt patrunse toate, se adauga rosiile, spalate si razuite grosier, care se lasa sa fiarba cca 3 minute. Se intrerupe fierberea, iar numai dupa ce temperatura ciorbei mai scade, se adauga usturoiul, curatat, spalat si zdrobit, apoi uleiul de floarea soarelui, pentru a nu le altera nutrientii. Se potriveste zama de sare, iar cand se portioneaza se asezoneaza cu patrunjel verde, spalat si tocat.