O reteta cu ingrediente asociate corect si preparata astfel incat sa se pastreze nealterati cat mai multi dintre nutrienti intrucat uleiul de masline, verdeturile si usturoiul se adauga la final, dupa ce temperatura amestecului scade), prietenoasa cu digestia.
INGREDIENTE:
– 550 g vinete (o vanata mare)
– 375 g fasole pastai
– 300 g ceapa
– 250 g ardei gras
– 525 g rosii
– o foaie de dafin
– o lingurita cimbru macinat
– 5 catei de usturoi
– ½ legatura patrunjel verde
– ½ legatura marar verde
– 3 linguri ulei de masline extravirgin
– sare de ocna, dupa gust
PREPARARE:
Se spala bine vanata si se taie in bucati mici, cu tot cu coaja, peste care se presara sare din belsug.
Se lasa 4-5 ore, pentru a se inmuia. apoi se spala in multe ape de sucul pe care-l elimina si de sarea in exces.
Se curata pastaile de fasole la capatul de unde sunt culese, apoi se spala bine si se rup in bucati. Ceapa se curata, se spala si se toaca solzisori, iar ardeiul, bine spalat, se taie in fasii.
Ceapa, vinetele, fasolea verde si ardeii se aseaza straturi intr-un vas termoizolant, apoi se adauga o jumatate de cana de apa peste ele si se iontroduc la cuptror, la cca 180 grade Celsius, unde zbobvesc pana se patrund aldente. Se adauga pulpa rosiilor, bine spalate si razuite grosier, cat si foaia de dafin si cimbrul macint.
Se las sa clocoteasca 3 minute, apoi se intrerupe fierberae si se lasa tocna sa ajunga la temperatura camerei. Se adauga uleiul presat la rece, in cazul acesat fiind nesupus tratarii termice inalte. Se dauga apoi si patrunjelul si mararul bine splate si tocate, cat si cateii de usturoi, curtati, bine spalati si maruntiti in pisalog de lemn. Este foarte important ca usturoiul sa fie maruntir in acest fel, fara actiunea taisului metalic, care ar afecta nutrientii continuti (ex oxidarea vitaminei C).
Se amesteca totul, apoi se poate savura.