Aroma toamnei, in legume si mirodenii conservate sanatos, pentru ierni lungi.
INGREDIENTE (pentru un borcan de 5l):
– 2 kg vinete
– 2 kg ardei
– 1 kg varza alba
– 3 morcovi (aprox. 150 gr)
– tulpinele cu frunze, ale unei teline
– o lingura de sare grunjoasa, neiodata
– un plic de piper negru, boabe
– un manunchi de crengute de cimbru
– 10 foi de dafin
– 10 catei de usturoi
– 2 fire de hrean (aprox.125 gr)
Saramura:
– 1,250 l apa
– o lingura de sare grunjoasa, neiodata
PREPARARE:
Se spala vinetele, ardeii, varza si morcovii. Varza se toaca marunt, morcovii se curata si se dau pe razatoarea mare, se alatura verzei, apoi se adauga sarea, aproximativ o treime din pachetul de boabe de piper, 2 foi de dafin, si cimbrul.
Se amesteca bine si se lasa o jumatete de ora sa se inmoaie varza si sa se intrepatrunda aromele. Intre timp ardeii se curata de samburi, iar vinetele se strapung pe lungime, cu cutitul, pentru a obtine un locas, in fiecare.
Vinetele, ardeii si frunzele de telina se oparesc, in apa fierbinte.
Vinetele vor zabovi mai mult sa se inmoaie, apoi se preseaza cu o greutate pentru a-si elimina sucul toxic. Se pregateste apoi saramura din apa fiarta, in care se adauga sarea sa se topeasca. Apoi se umplu ardeii si locasele vinetelor cu amestecul de varza si morcovi.
Se formeaza perechi de vinete si ardei legate cu cate o frunza de telina.
Se aseaza in borcan, se completeaza cu restul de boabe de piper si frunze de dafin, se adauga cateii de usturoi curatati, hreanul curatat si taiat fasii, apoi se toarna saramura calduta. Se acopera borcanele astfel incat sa nu intre aer la continutul lor, iar daca se tulbura putin saramura, in cateva zile se limezeste.