O reteta de vara, pentru zilele caniculare, cu marinata rece bogata in antioxidanti si marcata de gustul iute-amarui al semintelor de papaya, ce confera vinetelor o savoare speciala.
INGREDIENTE:
– 2 vinete
– sare pentru pudrat vinetele
– o jumatate de lamaie
pentru marinata rece, cu seminte de papaya:
– 2 linguri seminte de papaya
– 5 felii de lamaie
– 3 cuisoare
– 2 foi de dafin maruntite
– ¼ lingurita de pudra de coriandru (seminte de coriandru rasnite)
– un praf de sare de ocna
– 5 fire de patrunjel verde, tocate fin
– o lingura de ulei presat la rece (am folosit de floarea soarelui)
– 500 ml apa plata
PREPARARE:
Semintele de papaya, dupa ce se recolteaza din fruct, se lasa cateva zile la uscat, sau se pot folosi ca atare, umede.
Se strivesc grosier intr-un mojar pentru a-si revarsa mai repede savoarea si se alatura celorlalte ingrediente enumerate pentru marinata rece, intr-un bol.
Se lasa amestecul inmiresmat minim o ora (eventual de seara pana dimineata, la frigider), pentru a se intrepatrunde aromele. Intre timp se curata vinetele si se feliaza subtire, apoi se pudreaza cu sare si se stropesc cu suc de lamaie, pentru a nu oxida.
Dupa ce elimina sucul iute, se spala abundant cu apa, apoi se sterg cu un servet absorbant si se frig rapid, pe gratarul incins, pe ambele parti. Se introduc apoi in marinata rece si se asteapta cateva minute sa se imbibe cu nutrientii si aromele desavarsite ale acesteia.
Se portioneaza apoi si se savureaza simpla, sau ca garnitura.