Vinetele imbogatite cu dulceata legumelor si picanteria usturoiului, intr-un sos crud de rosii, puternic aromat, o incantare nutritiva.
INGREDIENTE:
– 2 vinete mari (aprox.850 gr)
– 2 ardei grasi
– un morcov mare
– 4 felii de telina
– 2 tije de telina
– 15 catei de usturoi
– o ceapa mare
– 3 rosii (aprox. 475 gr)
– 5 frunze de busuioc
– ½ legatura de patrunjel verde
– 3 linguri de ulei de floarea soarelui presat la rece
– Sare, dupa gust
PREPARARE:
Vinetele se spala, se curata fasii din coaja lor, se cresteaza mici buzunare, din loc in loc, iar la mijlocul lor se practica o adancitura strapunsa. Se sareaza bine si se lasa o jumatate de ora sa se deshidrateze si sa-si elimine sucul toxic. Intre timp, se spala si se curata legumele si verdeturile. Urmeaza apoi sa se spele vinetele bine de sucul toxic si de surplusul de sare, iar in adancitura patrunsa din centru lor, se intoduc cate 2 felii de morcov si cate o jumatate de ardei gras. In celelalte crestaturi se plaseaza 10 din cateii de usturoi taiati si feliile de telina, apoi se aseaza vinetele intr-un vas termoizolant adanc.
Se rade ceapa si restul de morcov pe razatoarea mare si impreuna cu restul de ardei, feliat si cu tijele de telina, se plaseaza in vasul termoizolant, in care se adauga apa, pana la jumatate, apoi se introduce in cuptorul incins si se lasa la 150 de garde C, sa fiarba pana se inmoaie vinetele, care se intorc pe parcurs, sa se patrunda pe ambele parti. Intre timp, se pregateste un sos crud din rosiile rase, in care se adauga 5 catei de usturoi pisati, frunzele de busuioc tocate, uleiul de floarea soarelui, presat la rece si sare, dupa gust.
Se scot vinetele din cuptor si se introduc in sosul aromat de rosii, urmand sa se portioneze.
Pentru fiecare portie se asezoneaza feliile de vinete impanate cu deliciosul sos de rosii, cu patrunjel verde tocat si cu busuioc.
Yammy!
intr-adevar!