O tocana nutritiva preparata corect, prin fierbere lenta si adaos de mirodenii crude, la final, dupa intreruperea sursei de caldura, pentru o aroma pregnanta si nutrienti nealterati.
INGREDIENTE:
– 850 gr vinete
– 300 gr ceapa
– 150 gr morcovi
– 250 gr ardei
– 250 gr rosii
– o lingura de ulei de masline presat la rece
– o legatura de patrunjel verde
– o capatana de usturoi
– ¼ lingurita de seminte de anason
– sare neiodata, dupa gust
PREPARARE:
Se spala bine si se curata partial de coaja vinetele, apoi se feliaza pe lungime, fiecare felie urmand a fi taiata in fasii, iar fasiile in cate 2 sau 3 bucati, in functie de lungime.
Se sareaza din abundenta si se lasa cateva ore pentru a se deshidrata si a elibera sucul amar. Se clatesc apoi cu multa apa, sa se desareze si se storc. Ceapa si morcovii se curata, se spala bine, ceapa se toaca marunt iar morcovii se rad grosier, apoi se adauga alaturi de vinete in vasul pentru fiert.
Se fierb in apa, acoperite cu capac, la foc lent, pana se patrund, timp in care se spala, se curata si se toaca ardeii, urmand sa fie adaugati la fierbere.
Se mai adauga apa, daca e necesar, iar cand intreg ansamblul este fiert, se adauga si rosiile spalate si rase grosier.
Se lasa sa fiarba cateva secunde, stiind ca astfel isi sporesc licopenul (puternic antioxidant) de 3-5 ori, apoi se intrerupe fierberea, se lasa sa scada putin temperatura si se adauga uleiul presat la rece, care nu se fierbe pentru a-si pastra intacte proprietatile hranitoare si care ajuta la absorbtia licopenului din rosii. In final se asezoneaza cu patrunjelul spalat si tocat marunt, cu usturoiul curatat, spalat si pisat, apoi cu semintele de anason.
Se amesteca bine, se potrivesc de sare, se garnisesc cu patrunjel verde si se consuma chiar si reci.