VARZA TOCATA SI ARDEI, LA MURAT, IN SUC PROPRIU

November 9, 2020 | CATEGORIA Muraturi

varza tocata si ardei, la murat, in suc propriu, detaliu

O reteta foarte sanatoasa, enzimatica si probiotica, aromata pe deplin, ce poate constitui o salata excelenta pe parcursul anotimpului rece.

INGREDIENTE (pentru un borcan de 1600 g):
– o varza (aprox. 1300 g)
– 4 ardei grasi (aprox. 625 g)
– 3-4 frunze de dafin
– 4-5 crengute de cimbru
– un fir de busuioc cu 3 inflorescente
– o lingurita varfuita piper macinat (am folosit rasnita amestec)
– o radacina de hrean (aprox. 100 g)
– 3 lingurite rase de sare neiodata

 

PREPARARE:

Se spala si se curata varza de frunzele deteriorate (daca este cazul), apoi se toaca marunt. Ardeii se spala bine, se curata de cotoare si de samburi, apoi se fasiaza subtire.

ingrediente pentru varza tocata si ardei, la murat, in suc propriu

Se aduna apoi intr-un castron si se adauga sarea. Se amesteca, se lasa amestecul minim 2 ore, pe parcurs amestecandu-se iarasi din cand in cand, astfel incat varza si ardeii sa-si lase suc in contact cu sarea

varza si ardei, tocate, cu sare, pentru muat in suc propriu

Hreanul se spala si se taie in fasii. La baza borcanului se aseaza un fir de busuioc, 2 bucatele de hrean si o foaie de dafin. Peste amestecul de varza si ardei se adauga piperul macinat si se scutura crengutele de cimbru astfel incat cateva seminte sa poata fi amestecate si ele impreuna cu piperul, cu varza si ardeii. Se incepe asezarea amestecului in borcan, iar pana la umplerea acestuia se adauga pe alocuri crengutele de cimbru, foile de dafin si fasiile de hrean. Trebuie foarte bine tasat amestecul sa nu existe goluri de aer. Se completeaza cu sucul, apoi se lasa borcanul neacoperit la temperature camerei, pentru a avea loc fermentarea completa in prezenta aerului.

varza tocata si ardei, la murat, in suc propriu

Dupa 2-3 zile, in functie de caldura din camera, se limpezeste sucul si se opreste fermentarea, rezultand o excelenta salata probiotica si enzimatica. Nu este nevoie sa faceti cantitati mari, intrucat pe parcursul iernii, varza fiind prezenta in supermarketuri, se mai pot prepara cantitati din acest tip de muraturi.

varza tocata si ardei, la murat, in suc propriu, detaliu

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *