O reteta ce conserva sanatos calitatile verzei rosii, imbogatind-o cu arome si nutrienti.
INGREDIENTE :
– 1,25 kg varza rosie
– 4 lingurite de cimbru macinat
– o tulpina de cimbru
– 5 foi de dafin
– radacina de hrean (aprox. 100 g)
– 15 gr boabe de piper negru
– 2 lingurite de sare grunjoasa, cu varf
PREPARARE:
Se spala bine, se curata si se toaca pe cat de fin posibil varza rosie, apoi i se adauga sarea si cimbrul macinat.
Se amesteca si se lasa sa se inmoaie putin. Intre timp se pregateste borcanul (de cca 1700 ml), se curata hreanul, se taie fasii, apoi se aseaza in borcan varza rosie, adaugand printre tocatura, tulpina de cimbru, foile de dafin, boabele de piper negru si fasiile de hrean.
Se umple borcanul indesand bine incarcatura sa, astfel ca sucul format s-o acopere, apoi se lasa descoperita cateva zile, pentru a fermenta natural, pentru a se dezvolta probioticele. Cand fermetatia inceteaza, se sigileaza si se pastreaza in loc racoros.
Nefiind sarata in exces, se consuma repede. Se poate pastra la frigider pentru perioade mai lungi. Este bine insa ca in supermarketuri gasiti varza pe perioada iernii, asa ca se pot prepara mai des, cantitati mici. Daca doriti sa o pastrati peste iarna, se dubleaza cantitatea de sare.
F buna si f santaoasa!