O reteta de varza foarte gustoasa, preparata corect si asociata hranitor, prezentata intr-o varianta pentru sarbatoarea Halloween, evitand astfel retetele de dulciuri atat de mult circulate cu acest prilej, multe dintre ele foarte bogate in zahar si alte ingrediente rafinate.
INGREDIENTE:
– o varza (aproximativ 1500 g)
– 2 ardei
– 35 g samburi de dovleac
– o foaie de dafin
– 3-4 ramurele de cimbru de gradina
– ½ lingurita de piper negru macinat
– 2 rosii
– o lingurita ulei de masline extravirgin
– o legatura de marar verde
– sare de ocna, dupa gust
PREPARARE:
Se spala bine varza si se toaca fin. Ardeiul se spala bine si se taie fasii.
Se pun la fiert cu sare, cu un pahar de apa si se adauga si foaia de dafin, cat si crengutele de cimbru si tulpinele mai groase de marar. Cand se inmoaie, se adauga pulpa rosiilor data pe razatoarea grosiera.
Se fierbe din nou la foc mic, pana scade sosul, apoi se intrerupe fierberea. Se piseaza samburii de dovleac manual, cu pisalogul, pentru a revarsa usor grasimile benefice, iar cand temperatura mai scade, se adauga mararul tocat fin, samburii pisati si piperul macinat.
Pentru doritorii unui plus de adaos de grasimi bune se poate adauga si uleiul de masline. Se amesteca totul si se poate servi cu ardei iute. Pentru sarbatoarea Halloween se pot modela degete de vrajitoare, astfel ca mai ales pentru copii va fi un prilej de bucurie in savurarea acestui meniu.