Un mod delicios de a consuma varza de Bruxelles cruda, asezonata valoros, cu mirodenii si frunze proaspete de valeriana.
INGREDIENTE (pentru 2 portii):
– 250 g varza de Bruxelles
– 4-5 manunchiuri de frunze proaspete de valeriana
Pentru marinata rece:
– o lamaie
– 5 linguri de apa
– o lingura de ulei presat la rece (am folosit de susan)
– ½ lingurita pudra de curcuma (turmeric)
– ½ lingurita pudra de ienibahar
– o crenguta de cimbru uscat
– 2 foi de dafin
– sare de ocna, dupa gust
PREPARARE:
Se spala bine varza de Bruxelles, se curata de cotoare si de frunzele deteriorate, apoi se taie in sferturi si se pregatesc ingredientele pentru marinata rece.
Se aduna intr-un bol foile de dafin, pudrele mirodeniilor, uleiul si sucul lamaiei apoi se adauga apa. E bine ca apa sa fie usor mai calduta decat temperatura camerei, cat sa nu afecteze calitatea ingredientelor, astfel incat ingredientele sa isi reverse aroma mai repede si sa-si intrepatrunda efectele binefacatoare. Se amesteca, se potriveste totul de sare, apoi se adauga bucatile de varza, si se lasa cca 4 ore in aceasta marinata.
Se spala bine frunzele de valerianasi si se asezoneaza cu ele varza de Bruxelles marinata.