O varianta cu mai putine grasimi si mai saraca in carbohidrati, pentru clasica reteta, bine cunoscuta si apreciata.
INGREDIENTE:
– 550 gr pulpa de porc
– o varza medie
– 2 cepe
– 2 ardei conservati
– 5 linguri rosii tocate conservate, sau bulion
– 400 gr iaurt (2% grasime)
– 4 foi de dafin
– o lingurita de cimbru
– sare (optional)
PREPARARE:
Varza se desareaza putin in apa rece, se scurge bine si se toaca fisii.
Ceapa se spala, se curata, iar ardeiul se spala de sare, ambele se toaca si se fierb in apa, pana cand se patrund. Pulpa de porc se degreseaza si se toaca, se adauga peste ardeiul si ceapa fierte, apoi se aromatizeaza cu cimbru si foi de dafin.
Daca este necesar, se sareaza putin. Eu nu am mai adaugat sare, deoarece am folosit ardei conservati cu sare. Se amesteca bine compozitia si se fierbe pana cand scade sosul si carnea este complet patrunsa. La baza unui vas termorezistent se toarna jumatate din cantitatea de iaurt, apoi jumatate din cantitatea de rosii sau bulion, un start subtire de varza si unul de carne tocata si aromatizata.
Se continua din nou cu un strat de varza, iarasi unul de carne, ultimul de varza, peste care se toarna si cealalta jumatate din cantitatea de iaurt si din cea de rosii, se mai adauga putin cimbru.
Se introduce intreg ansamblul in cuptorul incins, se lasa la temperatura moderata sa fiarba, pana cand se incheaga si prinde o usoara crusta deasupra.
Se portioneaza si se poate consuma fierbinte sau doar usor calduta, eventual cu adaos de iaurt.