Un tort dens, racoritor si aromat, pe care l-am gandit o placere pentru toate varstele si toate inclinatiile culinare .
INGREDIENTE:
Pentru aluat:
– 2,5 kg mere ionatane
– 300 gr faina dietetica de grau, din macinis integral
– 2 linguri de zahar brun
– 2 linguri sirop de agave
– 2 lingurite de praf de scortisoara
– 2 lingurite coaja rasa de lamaie
– 1 cm pastaie de vanilie de Bourbon
– o lingurita de bicarbonat de sodiu
– o lingura suc de lamaie
Pentru crema:
– 285 gr miez de nuca
– 60 ml lapte de soia, bio
– 3 linguri de zahar brun
– 2 linguri sirop de agave
– 2 linguri de ulei de masline extravirgin
Pentru ornat:
– 2 mere
– miezul a 4 nuci
– 2 linguri de suc de lamaie
– 2 linguri de apa
PREPARARE:
Merele se spala, se dau pe razatoare, cu tot cu coaja, fara seminte si cotoare, pentru pastrarea cat mai multor nutrienti, apoi se incalzesc intr-un recipient, si se lasa “la foc mic”, sa se deshidrateze, amestecand din cand in cand. Dupa ce au scazut suficient, se lasa sa se raceasca, timp in care macinam miezul de nuca. Peste merele racorite adaugam faina, zaharul brun, siropul de agave, praful de scortisoara, bucata de pastaia de vanilie tocata, uleiul de masline extravirgin si praful de bicarbonate, stins cu sucul de lamaie.
Se amesteca bine sa se omogenizeze, acest amestec constituind blatul. Pentru crema, adaugam peste miezul de nuca, zaharul brun, siropul de agave si laptele de soia.
Amestecam, apoi adaugam uleiul de masline extravirgin.
Omogenizam bine crema. Forma pentru tort se tapeteaza cu hartie de copt si apoi plasam compozitia de blat, o nivelam, iar peste ea o adaugam pe cea de crema.
Se niveleaza suprafata, si se pregatesc merele pentru decorat. Acestea se spala, se se taie in jumatati, se curate de cotoare si de samburi, apoi se feliaza subtire, cu tot cu coaja si se trec prin apa cu suc de lamaie, pentru a nu oxida.
Se orneaza apoi tortul, dupa imaginatie, cu aceste feliute de mar si cu miejii de nuca.
Se introduce in cuptorul incins si se coace la 150 de grade C, cam o jumatate de ora. Se lasa sa se raceasca in forma. Consistenta unei felii, o recomanda si ca gustare, nu doar ca desert.
Uleiul de masline se pune in compozitia de blat sau in crema? In reteta ar trebui sa o pui in blat, insa din poza reiese ca s-a folosit pentru crema. Multumesc anticipat!
A iesit super gustos acest tort si as vrea sa stiu si cum se pastreaza la frigider? Descoperit sau acoperit sa nu prinda aer? Multumesc!