Un tort aromat si usor racoritor, pregatit cu dragoste, pentru o zi festiva.
INGREDIENTE:
Pentru blat:
– 5 oua
– 5 linguri de faina de grau, dietetica, din macinis integral
– 5 linguri de zahar brun
– 2 pliculete zahar vanilat
– ½ plic praf de copt
– o lingura suc de lamaie
– coaja unei lamai
– 2 lingurite suc de sfecla
Pentru crema:
– 4 galbenusuri
– 3 albusuri
– 325 gr unt
– 30 gr pudra de roscove
– 10 gr cacao
– 3 lingurite suc de sfecla
– coaja unei portocale
– 2 fructe kiwi
– 350 gr zahar brun
– 200 ml apa
PREPARARE:
Se lucreaza blatul, incepand cu separarea albusurilor de galbenusuri, apoi galbenusurile se amesteca cu zaharul.
Se amesteca incontinuu, pana ce devin alburii si apar bule. Se adauga apoi zaharul vanilat, praful de copt stins cu sucul de lamaie, coaja de lamaie si sucul de sfecla.
Se amesteca pentru omogenizare si se adauga faina.
Albusurile se bat spuma si se adauga putin cate putin.
Compozitia astfel obtinuta se toarna intr-un vas termoizolant tapetat cu ulei si faina, sau hartie de copt.
Se introduce in cuptorul preincalzit la 200 gr Celsius, se lasa 3 minute la aceasta temperatura, apoi se micsoreaza si se lasa la temperatura moderata cca 35 minute. Intre timp se pregateste crema, spumuind untul, apoi amestecam untul cu 250 gr zahar.
Se amesteca bine sa se omogenizeze si sa se inmoaie zaharul, apoi se adauga galbenusurile pe rand, cate unul la 3 minute.
Se amesteca bine compozitia, dupa fiecare galbenus adaugat. Trei linguri din compozitie se amesteca cu suc de sfecla, pentru a obtine o tenta roz, care sa dea culoare ansamblului.
Restul de crema se amesteca cu pudra de roscove si cacaoa.
Se bat apoi albusurile spuma.
Se incorporeaza cu grija in crema cu roscove si cacao, putin cate putin, amestecand bine, pentru omogenizare.
Din coaja de portocale, taiata cubulete marunte si 100 gr zahar brun si apa, se leaga un sirop, prin fierbere la foc mic. Kiwi se da pe razatoare obtinut din stoarcerea lui se maesteca cu siropul din coaja de portocale si cu sucul de sfecla.
Blatul scos din cuptor si lasat la racit se modeleaza dupa o forma dorita. L-am modelat in forma de peste.
Se taie blatul in trei straturi, acre se insiropeaza cu siropul descris. Pe primul strat se adauga crema cu pudra de roscove si cacao.
Pe al doilea, se inatinde mai intai crema maron, apoi cea roz.
Se adauga ultimul strat de blat si se imbraca in crema maronie. Din fructul de kiwi ras si stors de suc, se garniseste dupa imaginatie tortul astfel obtinut.
Un deliciu absolut! A fost super bun!
Multumesc pentru apreciere. L-am pregatit in graba, dar cu mult drag!