Este un tort excelent ca gust, cu ingrediente complexe, ce il reprezinta chiar si la micul dejun, alaturi de cafea, sau suc de visine si de ce nu seara, alaturi de un vin alb, sec. Crengutele de rozmarin ornamentale, pot fi adaugate la portii, combinatia de gusturi fiind senzationala.
INGREDIENTE:
Pentru blat:
– 5 oua
– 4 linguri de zahar brun (se poate si doar cu 2)
– 750 gr branza de vaci bio
– 2 linguri de faina dietetica
– 2 lingurite coaja rasa de lamaie
– o lingura suc de lamaie
– o lingura praf de bicarbonat
– o crenguta de rozmarin
Pentru crema:
– 200 gr unt degresat
– 100 gr branza de vaci bio
– 4 linguri sirop de agave
– 400 gr iaurt degresat
– 5 linguri de faina dietetica
Pentru ornat interior:
– 250 gr visine congelate
Pentru ornat exterior:
– visine din compot
– crengute de rozmarin
PREPARARE:
Se sparg ouale si se separa galbenusurile de albusuri. Se pregateste mai intai blatul. Doua dintre galbenusuri se amesteca cu 2 linguri de zahar brun, pana acesta se dizolva, amestecul devine aerisit si se formeaza bule de aer.
Se adauga coaja de lamaie, bicarbonatul stins cu suc de lamaie si faina.
Se amesteca bine, pentru omogenizare, apoi se adauga branza de vaci, celelelte 3 galbenusuri, si acele de rozmarin, faramate si strivite intre degete pentru a-si lasa aroma.
Se mai pot adauga inca 2 linguri de zahar brun, pentru cine doreste tortul mai dulce. Se amesteca bine, apoi se incorporeaza usor, cele 5 albusuri batute spuma.
Se tapeteaza o forma rotunda cu diametrul de 20 cm, cu hartie de copt, se toarna compozitia de blat si se introduce in cuptorul incinsla 200 gr C, iar dupa 2 minute se scade temperatura la 150 de grade C. Dupa 20 minute se poate controla blatul daca este patruns, nu mai devreme, pentru a nu risca sa se lase. Intre timp, se pregateste crema. Se spumuieste jumatate din cantitatea de unt (100gr), se amesteca cu branza de vaci si se adauga siropul de agave, apoi se incorporeaza iaurtul, putin cate putin.
Se adauga apoi si faina.
Se pune compozitia la foc mic, se amesteca incontinuu pana se ingroasa, se ia de pe foc si se lasa la racit. Intre timp se scoate blatul din cuptor si se lasa si acesta la racit.
Dupa ce compozitia cremei s-a racit se incorporeaza si cealalta jumatate din cantitatea de unt (100 gr), spumuita.
Se incepe ornarea tortului, intinzand peste blat un strat subtire de crema, apoi visinele congelate, care au fost cu cel putin 5 ore inainte scoase din congelator si lasate la scurs. Apoi se asterne si restul de crema.
Dupa ce se imbraca complet tortul, se garniseste dupa imaginatie, cu visine intregi din compot si cu crengute de rozamarin.