Un tort in decorul iernii, pentru sarbatoarea de la cumpana anilor. Este bogat in proteine si carbohidrati, crema este cruda, deci trebuie servit in portii mici. Va asigur ca este un tort fin, ce trebuie savurat in timp.
INGREDIENTE:
Pentru blat:
– 5 linguri de faina de grau dur, dietetica
– 5 linguri de zahar brun
– 5 oua
– o lingurita de bicarbonat
– o ligurita suc de lamaie
– coaja de la 3 portocale
– 50 ml sirop de agave
Pentru crema:
– 200 gr unt degresat
– 200 gr zahar brun, pudra
– 3 oua bio
– 7 linguri pudra de roscove
Pentru garnisit:
– 2 fructe kiwi
– fulgi de nuca de cocos
– coaja de portocala
PREPARARE:
Se separa albusurile de galbenusurile celor 5 oua pentru blat, iar galbenusurile se amesteca cu zaharul brun.
Se freaca bine, pana se topeste zaharul, se deschide la culoare si incep sa se formeze bule de aer. Coaja de la portocale se taie cubulete marunte, care se fierb pe foc cateva clocote, in apa cat sa treca putin peste ele. Se lasa la racit si apoi se amesteca cu siropul de agave. Trei linguri din cubuletele de coaja de portocale, stoarse de sirop, se toarna in compozitia de galbenusuri cu zahar. Se adauga bicarbonatul stins cu sucul de lamaie.
Intre timp se incinge cuptorul, se tapeteaza forma cu hartie de copt si se bat albusurile spuma.
Se toarna faina, cernuta peste galbenusurile frecate cu zahar.
Se amesteca, obtinand un aluat lichid. Se adauga spuma din albusuri, se incorporeaza rapid in aluat, si se toarna in forma.
Se introduce urgent in cuptorul incins, pentru a creste, si dupa 2 minute, se scade temperatura la aprox. 150 grade C. Dupa 30 minute se poate verifica daca este patruns, fara riscul de a se lasa compozitia. Cand este copt, se intrerupe temperatura si se lasa la racit impreuna cu cuptorul. Eu am obtinut un blat mai crescut la centru, tocmai bun pentru un brad rotunjor.Intre timp se spumuieste untul, amestecandu-l continuu si eliminand apa, daca este cazul, apoi se adauga zaharul brun pudra (eu l-am dat prin masina).
Se amesteca incontinuu, pana se inmoaie si se aeriseste suficient.Se separa albusurile de galbenusurile celor 3 oua pentru crema si se adauga cate un galbenus, cam la 5 minute, in untul cu zahar, amestecand incontinuu.
Apoi se adauga pudra de roscove.
Se amesteca pentru omogenizare, urmand ca in final sa se adauge albusurile batute foarte bine spuma, insa putin cate putin (cam cate o lingura), pentru a nu se taia crema.
Blatul se taie in trei straturi.Calota mai curbata,de deasupra, se taie subtire, iar cealalta parte mai groasa se imparte in doua, urmand apoi sa se insiropeze toate trei straturile, cu siropul de la cojile de portocale.
Apoi se repun unul peste altul si se decupeaza sub forma de brad.
Se umplu straturile de blat, cu crema.
Se acopera apoi pe deasupra si pe laterale cu crema, urmand sa se garniseasca cu fructele de kiwi pasate, cu coji de portocala si cu fulgi de nuca de cocos.
Se introduce la frigider, pentru a se inchega bine crema si pentru a se putea taia cu usurinta. Se feliaza si se consuma cu masura.
Cu un asa deliciu noul an o sa fie tare bun si dulce!
La multi ani!!!
Asa sper ! LA MULTI ANI !