O reteta pentru silueta perfecta, un aperitiv usor si nutritiv pentru mese festive, atins de candoarea florilor comestibile, de muscata.
INGREDIENTE:
Pentru blat:
– un dovlecel
– 4-5 frunze de salata verde
Pentru crema de sfecla rosie:
– 200 g seminte de floarea soarelui
– o lingura de ulei de masline presat la rece
– sucul unei lamai
– o lingurita rasa pudra de ienibahar (seminte macinate)
– ½ sfecla rosie mica
– 2-3 cm radacina de hrean
– sare de ocna, dupa gust
Pentru crema de broccoli:
– 200 g seminte de floarea soarelui
– o lingura de ulei de masline presat la rece
– sucul unei lamai
– ½ lingurita pudra de ienibahar (seminte macinate)
– buchetele unei capatani de broccoli
– 5 fire de patrunjel verde
– o lingura de oregano uscat
– 3-4 cm radacina de ghimbir
– sare de ocna, dupa gust
Pentru garnisit
– 3 flori de muscata
– un fir de patrunjel verde
PREPARARE:
Se lasa la hidratat semintele de floarea soarelui, de seara pana dimineata. Se impart aproximativ in 2 parti egale, apoi se prepara pe rand cele 2 creme. Pentru crema de sfecla rosie, se curata bucata de sfecla si cea de hrean, apoi ambele se razuie fin.
Se aduna apoi in robotul de bucatarie cu lama in S, alaturi de semintele hidratate de floarea soarelui si li se adauga uleiul de masline, sucul lamaiei si pudra de ienibahar. Se maruntesc toate pana la consistenta unei creme, cu o culoare placuta, roz. Se sareaza apoi, dupa gust. Pentru crema de broccoli, se spala bine firele de patrunjel verde, se curata si se razuie bucata de ghimbir, apoi se spala buchetele de broccoli, care se desfac in bucati mai mici.
Se plaseaza toate acestea in robotul de bucatatrie cu lama in S, apoi li se adauga uleiul de masline, sucul de lamaie, pudra de ienibahar si oregano uscat si macinat. Se maruntesc pana se obtine o crema de culoare vernil, cu miros atragator, care apoi se potriveste de sare. Daca doriti ca aceste creme sa fie de consistenta mai fina, puteti continua sa le amestecati cateva secunde cu un blender de mana. Pentru a monta tortul aperitiv, se spala bine dovlecelul, se taie rondele apoi se tapeteaza baza unui inel culinar cu salata verde, peste care se aseaza rondelele de dovlecel.
Peste aceasta montura se aseza crema de sfecla rosie, apoi cea de broccoli.
Tortul astfel obtinut se poate desface din forma imediat intrucat cremele sunt consistente, nu este nevoie sa se inchege la frigider. Se garniseste cu firul de patrunjel verde si cu florile de muscata, care sunt comestibile.
Acest tort aperitiv se poate pastra la frigider, 2-3 zile.