O tocana cu legumele preparate astfel incat sa favorizeze digestia si aromata intens cu inconfundabilul rozmarin.
INGREDIENTE:
– o vanata mare (aprox. 500 g)
– 450 g cartofi rosii
– 450 g ceapa
– 2 ardei grasi
– 3-4 rosii
– o foaie de dafin
– o lingura de ulei presat la rece (am folosit de floarea soarelui)
– o legatura de patrunjel verde
– o lingurita de rozmarin macinat
– sare de ocna, dupa gust
PREPARARE:
Se spala vanata si se taie cubulete, cu tot cu coaja. Se sareaza din belsug, pentru a elimina sucul amarui si a absorbi mai putin ulei.
Se lasa cca 3-4 ore cu sarea, apoi se spala bine in multe ape, pentru a elimina surplusul de sare. Ceapa se curata, se spala si se toaca.
Vinetele si ceapa se pun la fiert in apa, la fel si tulpinele de patrunjel, tocate marunt. Intre timp se spala si se curata cartofii si ardeii, se taie cubulete si se adauga la fiert, impreuna cu foaia de dafin.
Se mai adauga apa, daca este nevoie, apoi cand sunt toate patrunse, se adauga si rosiile, spalate si razuite grosier.
Se amesteca, se lasa sa fiarba incet cca 5 minute, apoi se intrerupe fierberea, se potriveste tocana de sare si se adauga rozmarinul macinat. Cand temperatura tocanitei mai scade, se adauga uleiul presat la rece si patrunjelul verde, bine spalat si tocat fin. Aceste ultime ingrediente fiind adaugate dupa ce s-a interupt fierberea si scade temperature tocanei, isi pastreaza nutrientii si enzimele pentru a fi integral ingerate.