O reteta bogata nutritiv, cu miresme ce confera vinetelor o aroma specifica, constituind o gustare sau o garnitura ce se poate conserva pe tot parcursul iernii.
INGREDIENTE:
– 1250 gr ceapa
– 650 gr ardei gras
– 750gr vinete
– 450 gr rosii
– ½ lingurita pudra de anason (seminte de anason rasnite)
– 5 catei de usturoi
– o legatura de marar verde
– 2 linguri de ulei de floarea soarelui, presat la rece
– sare de ocna, dupa gust
PREPARARE:
Se spala bine vinetele si se coc (eu am folosit o plita). Apoi se curata si se lasa la scurs.
Intre timp se curata si se spala bine ceapa si ardeii, ceapa se taie solzisori, iar ardeii se toaca grosier, cubulete, apoi se plaseaza in vasul pentru fiert.
Se fierb in apa, pana se patrund si scade sosul format, apoi li se adauga rosiile bine spalate si tocate cat si vinetele coapte, tocate fin.
Se mai lasa sa fiarba, amestecand din cand in cand, sa nu se prinda compozitia de vas, apoi cand toate sunt patrunse si scazute, se adauga mararul bine spalat si tocat, usturoiul spalat, curatat si razuit fin, pudra de anasosn si uleiul presat la rece.
Se amesteca, se potriveste totul de sare si se poate consuma. In varianta pentru conservat, se umplu cu aceasta tocana borcanele sterilizate, apoi se fierb in baine Marie circa 20 de minute si se lasa sa se raceasca treptat, odata cu apa in care au fiert. Pentru iarna, se depoziteaza in loc racoros.