De baza, pentru iarna, aceasta tocana este bogata in betacaroten, important antioxidant, precursor al vitaminei A, esentiala in hranirea organismului.
INGREDIENTE:
– 2 legaturi de ceapa verde
– 2-3 morcovi
– o radacina de patrunjel
– o radacina de pastarnac
– 1-2 ardei grasi
– o lingura ulei de masline extravirgin
– o frunza de dafin
– o lingurita de cimbru macinat
– ½ lingurita piper negru macinat
– o lingura marar uscat, macinat
– sare neiodata, dupa gust
PREPARARE:
Se spala bine ceapa verde si radacinoasele, se curata si se feliaza grosier.
Se pun la fiert in apa putina, cat sa treaca peste ele, se adauga si ardeiul gras, bine spalat si feliat grosier, apoi se lasa sa fiarba toate, pana se patrund. Se intrerupe fierberea, se adauga foaia de dafin si se lasa vasul acoperit, ca aceasta sa-si reverse aroma printre celelalte ingrediente.
Cand temperatura tocanei scade cat sa poata fi consumata, se adauga cimbrul si mararul, uleiul de masline presat la rece si piperul negru macinat, se amesteca, apoi se potriveste de sare si se portioneaza.