O tocana, ce in sezonul rece face deliciul retetelor vegane, hranitoare si aromata, alintata cu fire de grau incoltit, care chiar daca nu dau o savoare speciala, sunt incarcate de nutrienti valorosi, astfel ca adaugate la final, in stare cruda, isi pot etala si bogatia enzimatica.
INGREDIENTE:
– 550 g conopida
– 500 g broccoli
– 2-3 legaturi de ceapa verde (sau 2 cepe mari)
– un morcov
– o radacina patrunjel
– un ardei gras
– 3 rosii potrivite ca marime
– o foaie de dafin
– o lingurita (rasa) turmeric pudra
– ½ lingurita piper negru macinat
– o lingurita cimbru macinat
– 2 linguri ulei de masline extravirgin
– iarba de grau incoltit, dupa dorinta
– sare roz de Hymalaia (dupa gust)
PREPARARE:
Conopida si broccoli se desfac in buchetele si se spala bine. Tulpinele si frunzele nu se arunca, intrucat se pot consuma crude, fie atare, fie in salate sau se pot adauga maruntite la tocana. Se spala bine ceapa si radacinoasele, apoi ceapa verde se taie rondele marunte, iar radacinile de patrunjel si de morcov cat si ardeiul gras, se toaca marunt.
Se pun toate la fiert in apa, apoi. Cand sunt aproape patrunse, se adauga buchetelele de conopida si de broccoli. Se mai adauga apa, dar sub nivelul compozitiei, intrucat cruciferele isi mai lasa apa la fiert. Cand sunt patrunse, se intrerupe fierberea si se adauga foile de dafin, cimbrul, piperul si turmericul, se amesteca apoi si se lasa acoperita cratita, pana scade temperatura cat sa poata fi consumata tocana. Se adauga uleiul de masline, care fiind presat la rece ar fi pacat sa se fiarba, astfel ca, adaugat la sfarsit, isi conserva calitatile nutritive. Se potriveste tocana de sare, iar cand se portioneaza se asezoneaza cu iarba de grau incoltit, bine spalata si maruntita (optional se pot adauga si frunzele de broccoli maruntite).